Sama rakas yötä päivää teettää työtä

Parisuhde on koetuksella, jos työpaikka ja koti ovat sama asia. Esimerkiksi maaseutuyrittäjä tarvitsee kalenteriin merkittyä aikaa parisuhteen hoidolle.

Kotimaa
Valkoinen pikkupatsas suutelevasta parista, taustalla punainen sydän ja ruusu sekä enkelikortti.
Rakkaus, romantiikka ja unelmat purevat kesäpäivinä.Tuula Nyberg / Yle

Viljelijät ja maaseutuyrittäjät tekevät työtään käytännössä aina yhdessä. Työpäivät vietetään yhdessä samoin vapaa-aika ja lomat. Ongelmaksi asia muuttuu silloin, jos pareille tulee erimielisyyksiä yrityksen päätösten teossa.

- Aamukahvilla tehty loukkaus toista kohtaan voi seurata mukana päivän töihin ja tilanteesta on vaikea mennä eteenpäin, kuvailee avioparityöntekijä Terhi Jalo Kansan Raamattuseurasta.

Yhdessä työtä tekevien parien vaikein ongelma on se, että erilaiset roolit ja tehtävät sekoittuvat päivän mittaan. Pariskunnat joutuvat siirtymään työntekijästä puolisoiksi tai vanhemmiksi sujuvasti päivän aikana.

Terhi Jalo opastaa yhdessä työskenteleviä pareja kiinnittämään huomiota toisen huomioimiseen ja puhumiseen, etteivät puhumattomat asiat jää taakaksi ja kiristä ilmapiiriä.

- Olisi hyvä, jos loukattu osapuoli voisi sanoa, että loukkaannuin tästä ja minua harmitti. Näin tilanteesta päästäisiin eteenpäin, eikä se jäisi taakaksi, sanoo Jalo.

Yrityksen laatujärjestelmään yhteinen aika!

Avioparityöntekijä Terhi Jalo ehdottaa maaseutuyrittäjille hyväksi koettua neuvoa kirjata yhteinen aika kalenteriin.

Hän kertoo eräästä avioparista, joka on kirjannut yhteisen ajan kerran kuussa yrityksensä laatujärjestelmään.

- He ainakin ovat todenneet, että yrityskin elää sen varassa, että oma suhde toimii, kertoo Jalo.

Sitku-elämästä nytku-elämään

Paras neuvo yhteistä työtä tekeville pareille on elää tässä hetkessä. Terhi Jalon mukaan pariskuntien pitää siirtyä sitku-elämästä nytku-elämään.

Ei pidä odottaa erilaisten tehtävien tai projektien valmistumista ennen yhteistä aikaa.

- Työ menee liian usein omien tarpeiden edelle. Kannattaa varata aikaa pieniin, yhteisiin, arkisiin asioihin - iltalenkille, elokuville ja saunomiseen, opastaa Terhi Jalo.

Viikonlopun tai juhlapyhän odotus yhteiselle ajalle nostaa usein paineita kaikkien tarpeiden tyydyttämiseen ja se saattaa purkautua riitana. Odotukset eivät saisi kertyä pitkältä ajalta.

Terhi Jalo antaa neuvon viikonlopulle:

- Ota puolisoasi hartioista kiinni, katso silmiin ja jos siltä tuntuu niin halaa ja pussaa - kyllä tuntuu hyvältä!

Viljelijöiden ja maaseutuyrittäjien parisuhteita puidaan viikonloppuna Parikkalassa järjestettävällä parisuhdeleirillä.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala