Opettaja sai varoituksen lehtikirjoittelusta

Rovaniemeläinen opettaja on saanut varoituksen lehtikirjoittelusta. Rovaniemen Lyseonpuiston lukion musiikinopettaja Esa Tikkala sai irtisanomisuhkauksella varustetun kirjallisen varoituksen kahdesta yleisönosastokirjoituksesta, joissa hän arvosteli lukion rehtoria.

Rovaniemi
Musiikinopettaja Esa Tikkala
YLE / Sauli Antikainen

Ensimmäisessä yleisönosastokirjoituksessa viime maaliskuussa Esa Tikkala kirjoitti kuvitteellisen tarinan siitä, miten neuvostovallan alaisuudessa koulua johdettaisiin painostamalla, kyttäämällä ja erimielisiä sensuroimalla.

Toisessa kirjoituksessa viime marraskuussa Tikkala arvosteli rehtori Risto Kuoksaa siitä, että tämä valitsi lähimmän esimiehensä Antti Lassilan vaimon opettajaksi ohi kokeneemman ja ansioituneemman hakijan.

Juuri ennen vuodenvaihdetta Tikkala sai irtisanomisuhkauksella varustetun kirjallisen varoituksen osastonjohtaja Pertti Hemmingiltä. Varoituksen ensimmäisinä perusteluina ovat yleisönosastokirjoitukset. Ne ovat Hemmingin mukaan loukkaavat työnantajaa ja ovat tarkoituksellinen hyökkäys esimiestä ja työnantajaorganisaatiota kohtaan.

"Vaientamis- ja pelotteluyritys"

Esa Tikkala kiistää väitteet perusteettomina ja pitää niitä viranhoitoonsa kuulumattomina.

- Minun käsitys on, että kyseessä on pelkkä vaientamis- ja pelotteluyritys, joka on ennenkuulumaton julkisessa yhteisössä.

Tikkalan mukaan hän on halunnut tuoda työyhteisönsä epäkohdat julkisuuteen, koska esimiehet eivät ole niihin lukuisista vetoomuksista huolimatta puuttuneet.

- Julkisuus on tärkein demokratian kantava voima. Ja jos julkisuudesta rangaistaan, niin me eletään totalitarismissa, Tikkala paukauttaa.

Varoituksen voi kumota vain antaja

Tikkala on vaatinut Hemminkiä ja tämän esimiestä, apulaiskaupunginjohtaja Matti Ansalaa kumoamaan varoituksen. Hemminki ei kommentoi asiaa millään tavalla. Apulaiskaupunginjohtaja Ansala sanoo, että hän ei voi kumota alaisensa antamaa varoitusta.

- Jos nyt yleensä puhutaan varoituksesta tähän tapaukseen ottamatta kantaa, niin sehän on työnjohdollinen toimenpide. Esimerkiksi varoituksen kumoaminen ei ole mahdollista. Ainoastaan sen antanut esimies voi poistaa tai kumota sen. Muuten sen kumoaminen ei ole juridisesti mahdollista.

Esimiehen antamasta varoituksesta ei voi valittaa. Tikkala on silti vedonnut asiassa myös Rovaniemen poliittisiin päättäjiin.

Tikkalan saamasta varoituksesta kertoi ensimmäisenä Uusi Rovaniemi -lehti.

Lähteet: YLE Lappi / Perttu Ruokangas