Sinkkitehtaalla kirjattiin uudet ennätykset

Bolidenin Kokkolan sinkkitehdas rikkoi viime vuonna kaikki aiemmat tuotantoennätykset. Maailman neljänneksi suurimman sinkkitehtaan tuotanto oli myös kannattavaa. Liikevoittoa kertyi 52 miljoonaa euroa, mikä on lähes kaksikymmentä miljoonaa edellisvuotta enemmän.

sinkki
YLE

Toimitusjohtaja Jarmo Herronen kuvaakin mennyttä vuotta tuotannollisesti erittäin hyväksi. Kokkolassa tuotettiin sinkkiä 307 000 tonnia.

-Sinkkitehtaan kapasiteetti on kasvanut tasaisesti pienehköillä prosessimuutoksilla viime vuoden aikana, selvittää toimitusjohtaja Jarmo Herronen

Hänen mukaansa saavutettu tuotantoennätys perustuu kuitenkin ensisijaisesti prosessin vakauteen.

-Sinkkitehtaan henkilöstö on erittäin ammattitaitoista ja pystyy toimimaan erinomaisesti myös vaativissa erikoistilanteissa. Tämä on turvannut saavutetun korkean käyttöasteen”, toimitusjohtaja Jarmo Herronen kehuu alaisiaan.

Tuotantoennätyksen ja sinkin hyvän kysynnän siivittämänä Boliden Kokkola Oy teki viime vuonna liikevoittoa huomattavasti edellisvuotta enemmän, liikevoittoa kertyi 52,2 (33,4) miljoonaa euroa, vuotta aiemmin summa oli 33,4 euroa. Tehdas työllistää suoraan 540 ihmistä.

Boliden Kokkola kuuluu ruotsalaiseen Boliden konserniin, joka ei julkaise tietoja tytäryhtiöidensä liikevaihdosta eikä vuosineljännesten tuloksista.

Emoyhtiö Boliden AB:n teki viime vuonna myös vahvasti voitollisen tuloksen. Liike-voittoa 591 miljoonaa euroa, mikä oli noin 250 miljoonaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Yleinen talouden piristyminen näkyi etenkin viimeisen neljänneksen tuloksessa. Loppuvuosi oli konsernille erittäin kannattava liikevoittoa kertyi 211 miljoonaa euroa. Konserni julkisti tänään viime vuoden tuloksensa.

Kokkolassa rikkihappotehtaan uudistus käynnissä

Kokkolan sinkkitehtaalla käynnistyi viime vuoden lopulla mittava investointiprojekti, jossa tehdään muutoksia tuotantoprosessin alkupäässä olevaan liuotusvaiheeseen. Vuoden 2012 loppuun saakka kestävän projektin aikana uusitaan kuusi reaktoria ja tehdään pienempiä laiteasennuksia.

- Investointi ei tähtää tuotannon kasvattamiseen, mutta se parantaa sinkin saantia ja mahdollistaa prosessin mahdollisen jatkokehityksen myöhemmin. Sinkkitehtaan toiminnan ja tulevaisuuden kannalta tämän prosessivaiheen uusiminen on merkittävä asia, Jarmo Herronen toteaa.

Boliden Kokkola osti viime vuoden alussa samalla teollisuusalueella siajitsevan Kemiran rikkihappotehtaan. Yhtiön mukaan rikkihappotehtaan toimintojen yhdistäminen sinkkitehtaaseen on sujunut onnistuneesti. Happotehtaan kehittämiseen tähtäävät uudistustyöt ovat jo alkaneet.

Tehdas tuottaa vuosittain noin 300 000 tonnia rikkihappoa, josta suuri osa menee Kokkolan suurteollisuusalueella toimivien yritysten käyttöön.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa