Saksan keskuspankin pääjohtaja eroaa

Saksan keskuspankin pääjohtaja Axel Weber jättää tehtävänsä. Ennen eroilmoitusta Weberiä pidettiin vahvana ehdokkaana Euroopan keskuspankin seuraavaksi johtajaksi. Saksan hallituksen mukaan Weber siirtyy syrjään henkilökohtaisista syistä.

talous
Axel Weber
Axel WeberHannibal Hanschke / EPA

Axel Weber, 53, lähtee Saksan keskuspankista ovet paukkuen. Pääjohtajan kausi olisi kestänyt ensi vuoteen saakka, mutta Weber jättää tehtävänsä huhtikuussa.

Weber ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että hän ei enää aio asettua ehdolle uudelle kahdeksanvuotiskaudelle. Liittokansleri Angela Merkel sai esimerkiksi kuulla pankkiirin aikeista vasta tietotoimistojen välityksellä. Eronsa jälkeen Weberin uskotaan siirtyvät Saksan suurimman yksityispankin Deutche Bankin palkkalistoille.

Pankkiirin eron syytä ei varmuudella tiedetä. Weberin ei kuitenkaan arvella olleen tyytyväinen hallitukselta saamaansa tukeen. Weber on vahvan euron ja alhaisen inflaation kannattaja. Hän on kritisoinut EKP:n politiikkaa, jossa vaikeuksiin joutuneita euromaita yritetään nostaa jaloilleen ostamalla näiden velkakirjoja.

Liikanen ehdolla EKP:n johtoon

Ero tarkoittaa käytännössä sitä, että EKP:n seuraava pääjohtaja ei todennäköisesti ole saksalainen. Weberin päätös on kiihdyttänyt arvailuja seuraavasta EKP:n pääjohtajasta.

Pääjohtajan salkkua kärkkyy myös Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen. Liikasen mahdollisuuksia ei tosin pidetä kovinkaan suurina. EKP:n nykyisen pääjohtajan Jean-Claude Trichet'n kausi loppuu lokakuussa.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset