Nokia yhteistyöhön Microsoftin kanssa, johtajisto laajenee

Maailman suurin matkapuhelinvalmistaja Nokia ryhtyy yhteistyöhön Microsoftin kanssa. Käyttöjärjestelmäksi Nokian älypuhelimiin tulee Microsoftin Windows. Nokia siirtää syrjään johtokunnasta Alberto Torresin, mutta muut aiemmat jäsenet pysyvät. Uusia jäseniä johtoon tulee neljä. Nokian osakekurssi laskee rajusti Helsingin pörssissä.

talous
 Rich Green, Jo Harlow, Louise Pentland ja Colin Giles.
Nokia liittoutuu Microsoftin kanssa - ja siirtyy käyttämään älypuhelimissaan Windows-käyttöjärjestelmää. Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop ilmoitti Nokian suuresta suunnanmuutoksesta iltapäivällä Lontoossa pidetyssä sijoittajatapaamisessa. Liittoutuminen ja uusi toimintamalli johtavat merkittäviin henkilöstövähennyksiin koko Nokiassa ja siis myös Suomessa.

Nokia julkaisi aamulla kuumeisesti odotetun tiedotteen, jossa se kertoi huomattavista strategiamuutoksista. Niitä on monia: Microsoftin Windows-järjestelmästä tulee Symbianin sijaan ensisijainen älypuhelinalusta, johtokunta kasvaa 13-henkiseksi ja organisaatiorakenne tiivistetään kaksikärkiseksi. Huomattavia henkilöstövaikutuksia on luvassa.

- Nokia on ratkaisevassa tienhaarassa, jossa merkittävä muutos on välttämätön ja väistämätön matkan jatkumiselle, sanoo syyskuussa aloittanut toimitusjohtaja Stephen Elop tiedotteessa.

- Nyt on kyse kolmen kisasta.

Elop viitannee pahimpiin älypuhelinvastustajiin, Applen iPhoneen ja Googlen Androidiin.

Windows-yhteistyöstä odotetaan Nokialle hyödyllisiä sovellustyökaluja ja Microsoftille mittakaavaetua. Ohjelmistosovellukset ovat älypuhelimissa tärkeitä avaintuotteita, ja Nokia hyötyy esimerkiksi liittämällä sovelluskaupan Microsoftin Marketplaceen.

Symbian pysyy yhtenä käyttöjärjestelmänä mutta ei merkittävimpänä. Nokia aikoo edelleen tuoda markkinoille avoimen lähdekoodin MeeGoon liittyvän tuotteen tänä vuonna.

Tulokkaalle vastuu älypuhelimista

Johtokunnan tuolileikissä poistuu yksi ja neljä tulee tilalle. MeeGo-kehityksestä vastannut venezuelalainen Alberto Torres lähtee, ja uusina niminä esitellään australialainen Colin Giles sekä amerikkalaiset Rich Green, Jo Harlow ja Louise Pentland.

Heistä Harlow'n vastuulle annetaan erillinen yksikkö Smart Devices; sen tehtävänä on älypuhelinten johtoaseman rakentaminen.

Mobiilipalveluiden kehittämisestä vastaava Tero Ojanperä jatkaa yhtiön mukaan "toistaiseksi" tehtävässään. Lienee siis ajan kysymys, milloin hän lähtee.

Aamupäivällä työntekijöille pidettiin kaikilla Nokian paikkakunnilla tilaisuudet, joihin osallistuminen asetettiin muiden työtehtävien edelle. Stephen Elopin mukaan strategiamuutokset aiheuttavat merkittäviä henkilöstövähennyksiä, myös Suomessa.

Pörssi reagoi uutisiin rajusti. Nokian osake lähti Helsingin pörssissä kymmenen prosentin laskuun.

Nokia ei ole kriisiyhtiö

Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikkö Jyrki Ali-Yrkkö muistutti, että Nokia ei ole kriisiyhtiö. Nokia tekee hyvää tulosta, mutta markkinaosuuksien menetys on saatava kääntymään suotuisaan suuntaan.

Ali-Yrkön mielestä johtokunnan jäsenten kansallisuudella ei ole suurta merkitystä. Tärkeintä on valita johtokuntaan pätevimmät ihmiset.

Elop piti hiljattain henkilökunnalle puheen, jossa hän vertasi Nokiaa palavaan öljynporauslauttaan, jolta on parasta hypätä kylmään mereen ja nopeasti. Tarkoitus oli ehkä havahduttaa täysin uuden ajattelutavan välttämättömyyteen alan kilpailutilanteen nopeissa ja monissa muutoksissa.

Perjantaista osattiin odottaa Nokian historiaan jäävää päivää, jona Microsoftista pestattu toimitusjohtaja paljastaa Nokia-korttinsa ensimmäistä kertaa.

Lähteet: YLE Uutiset