Nokian hyödyt Microsoft-liitosta hämärän peitossa

Nokian ilmoitettua yhteistyöstä Microsoftin kanssa on samalla alkanut arvailu liiton käytännön hyödyistä. Tutkijan arvion mukaan Nokia ei edes halua paljastaa kaikkia yhteistyön etuja. IT-jätti Microsoftin Windows-kännyköistäkin on vasta vähän kokemuksia.

talous
Miehet kättelevät lavalla.
Nokian pääjohtaja Stephen Elop ja Microsoftin pääjohtaja Steve Ballmer kättelivät tiedotustilaisuudessa Lontoossa 11. helmikuuta.Yle

Windows-puhelimia on ollut vasta neljän kuukauden ajan, mutta käyttöjärjestelmällä on jo pieni siivu maailman markkinoista. Windows on istutettu muun muassa joihinkin korealaisvalmistajien, Samsungin ja LG:n puhelimiin.

Nokia on vielä niukasti maailman ykkönen Symbianillaan, mutta sen tähti on laskussa. Kovaa nousee haastaja Android.

Yhdysvalloissa Symbian on pikkupeluri, markkinajohtaja on kanadalainen RIM, ja Windows on nousussa kahdeksan prosentin osuudellaan.

Nokian ja Microsoftin yhteistyöilmoituksen jälkeen alkoi heti arvailu, milloin markkinoilla on Nokian Windows-puhelimia.

Tutkijan mukaan on selvää, että Microsoft hyötyy Nokian puhelinosaamisesta, mutta vielä pitkään voi olla epäselvää, mitä Nokia hyötyy Windowsista.

- Uskon, että kaikkea ei ole vielä tässä nähty, sanoo Etlan tutkimuspäällikkö Jyrki Ali-Yrkkö.

Ali-Yrkön mukaan Nokia voi esimerkiksi pantata vielä tulevissa tuotteissa olevaa tekniikkaa ja niiden patentteja.

- Kuka niitä on patentoitunut, miten niitä patentteja ehkä voidaan kiertää, Ali-Yrkkö kuvailee Nokian tilannetta.

Käyttöjärjestelmien tulevaisuuden sumuisuus säilyttää epävarmuuden Nokian työpaikoilla. Työ- ja elinkeinoministeriössä on seuraava tilanteen pohdintakokous tiistaina.

Epätietoisuus liittouman aikeista pitää epäluulon pinnalla. Nokian tämän viikon tiedotteen mukaan Microsoftilta Nokialle siirtyneellä toimitusjohtaja Stephen Elopilla ei ole ainoatakaan Nokian osaketta. Nasdaq-pörssin mukaan hänellä olisi kuitenkin syksyllä ollut vielä merkittävä nippu Microsoftin osakkeita

Pienosakkeenomistajien edustaja on pöyristynyt.

- Tietenkin Nokian toimitusjohtajan pitäisi ajaa Nokian osakkkeenomistajan etua. Nyt jos hän on itse Microsoftin suuri osakkeenomistaja, niin voidaan kyseenalaistaa, ajaako hän Nokian etujen sijasta Microsoftin asiaa, jyrähtää Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius.

Nokia ei ole valottanut toimitusjohtajansa Microsoft-omistuksia. Nelosen uutisille Nokia ilmoitti Elopin omistuksista kerrottavan ensi kuussa.

- Ennen kuin Elop tai Nokia itse kertovat, onko osakkeita vai ei, niin kyllä epävarmuus jatkuu, Rothovius harmittelee.

Lähteet: YLE Uutiset / Jyrki Siivonen