1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Irwin Goodman

Irwinin lasten paikat kestävät menomusaa

Pasi, Kartano, Holkki ja Pepe Goodman ovat jammanneet 30 vuoden ajan Irwinin musiikin voimalla ja tekevät sitä edelleen niin kauan kuin kroppa kestää. Antti Hammarbergin alias Irwinin musiikilla riittää kysyntää.

Irwin Goodman
YLE / Lahti

Irwinin lasten ja Antin yhteiselo alkoi Soundi-lehden jutusta 30 vuotta sitten. Juha Juntunen kirjoitti hauskan jutun, joka sitoi Pasin, Kartanon, Holkin, Pepen ja Antin yhteen.

- Lehden toimituksessa syntyi jotenkin miellyttävä ja meitä kundeja yhteen hitsaava ilmapiiri. Sitä ennen olimme keikkailleet Antin kanssa vain yhden kerran. Siitä se lähti, kertoo Holkki.

Vuodet 1985-1988 olivat lasten ja Irwinin keikkakalenterissa todella tiukkoja.

- Silloin vedettiin toistasataa yhteistä vetoa vuosittain. Ihmiset tulivat kuulemaan Irwiniä ja meno oli hauskaa, kuvaavat Pasi ja Holkki.

Juopottelu enemmänkin imagojuttu

Irwinin maine juoppona on Pasin ja Holkin mielestä liioittelua.

- Antti otti niin kuin kuka tahansa suomalainen mies ottaa. Ei tippa tapa ym. -laulut rakensivat Antin imagoa. Keikkapaikalla järjestäjät suorastaan halusivat, että Irwin juo, eivätkä suostuneet ymmärtämään, että miehen lasissa oli vichyä kossun sijaan, muistelee Pasi.

Pasin mukaan Irwinin luomaan kulttuuriin kuului se, että yleisö tuli katsomaan "juoppoa apinaa" musiikin kuuntelun ohessa. Jos vaikka jotain tapahtuisi - periaatteella.

Veroilmoitus unohtui Irwiniltä täyttämättä

Irwinin lapset Pasi ja Holkki muistavat esikuvansa systeemiin kuulumattomana miehenä.

- Hölmöhän se oli kun ei tehnyt veroilmoitusta. Talo meni mutta ei Irwin välittänyt. Tai ei ainakaan näyttänyt että olisi välittänyt. Irwin teki silloin keikkaa kun muut olivat lakossa, kertoo Holkki.

Irwinin lapset esittävät keikoillaan melkein vain ja ainoastaan Antin musiikkia, vaikka omaakin olisi tarjolla.

- Antin musiikin skaala oli niin laaja, hevistä humppaan. -72 vuonna ulostullut joululevy oli kokonaan Antin oma tekemä. Se oli hyvä joululevy. Myös lapsille hän teki musiikkia, luettelevat Pasi ja Holkki.

- Eniten kuitenkin yleisö toivoo menomusaa, jossa laulu alkaa kertosäkeellä ja sitä me tykätään itsekin esittää, toteaa Pasi.

Lue seuraavaksi