Lautapeli vaatii sosiaalista luonnetta

Lautapelien pelaaminen on muuttunut viime vuosina lähes trendilajiksi. Aktiivipelaajat hakevat peleistä sosiaalista kanssakäymistä ja taitojen kehittymistä.

lautapelit
Lautapeliharrastaja Teemu Salohalme
Imatralaisen Teemu Salohalmeen kodin entinen pannuhuone on muuttunut valtavan pelikokoelman säilytystilaksi. Salohalme kuuluu niihin miehiin, jotka harrastavat pelaamista, mutta eivät hyväksi harrastuksensa aliarvioimista.

Perinteinen Afrikan Tähti ei ole enää vuosiin vedonnut lautapeliharrastajiin. Suosikit löytyvät saksalaisten pelien joukosta, kuten esimerkiksi Suomessakin suosion saavuttanut Carcassone.

Imatralaiseen peliharrastaja Teemu Salohalmeen hyllystä löytyy peräti 144 erilaista lautapeliä.

- Suosikkejani ovat ne pelit, jotka vaativat sosiaalista kanssakäymistä. Niissä neuvotellaan rahasta ja pohditaan kuka hyökkää kenenkin kimppuun, kuvailee Teemu uudenlaisia lautapelejä.

Kari Mannerlan suunnittelemaa Afrikan Tähteä hän kuvaa oman aikansa tuotokseksi, peliksi, joka perustuu tuuriin, ei taitoon.

Taitopelien hienous on Teemun mielestä juuri siinä, että häviöstä voi syyttää vain itseään.

- Silloin voi onnitella toista ja todeta, että pelasit paremmin, sanoo Teemu.

Imatralla kokoontuu kiinteä lautapeliporukka, joka haluaisi karistaa ennakkoluulot siitä, että aikuiset heittelevät noppaa ja hassuttelevat.

- Shakkia pidetään yleensä oikeana aikuisten pelinä. Silti se on varsin yksinkertainen ja suoraviivainen peli, vaikka sitä ammattilaistasolla pelataankin, toteaa Teemu Salohalme.

Pelejä pelataan voitto mielessä

Vaikka lautapelien pelaajille sosiaalinen tilanne onkin pelaamisen pääasia, on voitto aina mielessä.

- Pelaan aina voittaakseni, ja onneksi tappionsietokykyni on kymmenessä vuodessa parantunut, nauraa Teemu.

Taitopelien pelaaminen vaatii pelaajalta sosiaalisten taitojen lisäksi hyvää havainnointikykyä. Pelaajien täytyy oppia pelaamaan ja pärjäämään, suhtautumaan toisiin pelaajiin sekä huomata, mitä toinen haluaa.

Lautapelien pelaamista voi Teemu Salohalmeen mielestä verrata mihin tahansa harrastukseen.

- Lautapeleihin kannattaa suhtautua avoimin mielin. Itse pelasin tällaisia pelejä ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten ja siitä lähin olen ollut koukussa, kertoo Salohalme.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala