1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lipponen myönsi puhuneensa Yhdysvaltain suurlähettiläälle

Entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies Paavo Lipponen (sd.) kiisti lauantaina TV1:n Ykkösaamussa tavanneensa presidentti Tarja Halosta tai Yhdysvaltain suurlähettilästä joulukuussa 2004. Ohjelman jälkeen Lipponen kuitenkin myönsi Ylen ruotsinkielisille uutisille, että hän on puhunut suurlähettiläälle jonain muuna ajankohtana kuin mihin Wikileaks-dokumentissa viitataan.

Kotimaan uutiset
Paavo Lipponen Ykkösaamun vieraana lauantaina 12. helmikuuta 2011.
Entinen pääministeri ja eduskunnan entinen puhemies Paavo Lipponen kommentoi mm. Wikileaks-kohua Ykkösaamussa.

Lipponen myönsi Ylen ruotsinkieliselle uutisille, että hän on kertonut Yhdysvaltain suurlähettiläälle Halosen ja Venäjän silloisen presidentin Vladimir Putinin keskustelujen sisällöistä.

- Olen varmasti keskustellut asiasta. So what, Lipponen sanoi ruotsinkielisille uutisille.

Myös Wikileaksin kautta julkisuuteen vuotaneen Yhdysvaltain diplomaattisähkeen mukaan Lipponen olisi keskustellut Halosen kanssa ja kertonut tietoja eteenpäin Yhdysvaltain lähetystölle.

Kyse oli tasavallan presidentin ja Putinin keskusteluista. Lipponen oli tuolloin eduskunnan puhemies.

Lipponen kertoi TV1:n Ykkösaamussa käyneensä läpi kaikki tuon ajan kalenterit eikä löytänyt niistä merkintää tapaamisista kahden kesken Halosen tai suurlähettilään kanssa Wikileaks-tiedostoissa mainittuna ajankohtana 17. joulukuuta 2004. Lipponen korosti myös, ettei hän tarvitse lupaa keskustella asioista.

- Minä keskustelen vaikka Kiinan keisarin kanssa enkä kysy keneltäkään lupaa, enkä ole selitysvelvollinen etukäteen tai jälkikäteen, hän sanoi.

Lipponen kertoi Ykkösaamussa olleensa 17. joulukuuta 2004 Brysselissä ja keskustelleensa komission varapuheenjohtajan kanssa.

Saman päivän aamuna tapaaminen myös komissaari Rehnin kanssa

Myös EU-komissaari Olli Rehn (kesk.) vahvisti YLE Uutisille, että Lipponen vieraili 17. joulukuuta Brysselissä. Rehnin mukaan hänen kalenteriinsa on jäänyt merkintä yhteisestä aamupalasta Lipposen kanssa. Tuolloinen laajentumiskomissaari Rehn ja eduskunnan puhemies Lipponen keskustelivat Rehnin mukaan erityisesti Turkin EU-jäsenyysneuvotteluista.

Lipposen mielestä mikään ei velvoita häntä selvittämään tuolloista yhteydenpitoaan.

- Vaikka poliisi tulisi kyselemään, minulla ei ole mitään velvollisuutta selvittää jonkin Wikileaksin perusteella näitä juttuja, Lipponen kertoi näkemyksistään.

- Tämä tieto on yksinkertaisesti väärä, että olisin tavannut presidentin tai Yhdysvaltain suurlähettilään, sen perusteella mitä minun kalentereissani on.

Jos eduskunnan ulkoasiainvaliokunta haluaa, Lipponen on valmis keskustelemaan asiasta.

Tiedotusvälineiltä Lipponen toivoo englannin kielen taitoa ja lähdekritiikkiä.

Lipponen kertoi myös, että hän tapaa edelleen eri maiden entisiä ja nykyisiä johtajia ja saa heiltä luottamuksellista tietoa. Tätä hän on tehnyt jo 40 vuotta.

- Olen niitä harvoja henkilöitä Suomessa, joilla ylipäätään on edellytyksiä käydä tällaisia keskusteluja tänä päivänä, Lipponen sanoi.

Lipponen: Jäätteenmäki valehteli 2003 ”kieroimmalla tavalla”

Lipponen oli tuohtunut keskustan tavasta kytkeä Wikileaks-paljastukset vuoden 2003 eduskuntavaalikamppailuun ja niin sanottuun Irak-gateen. Lipposen mukaan silloinen keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki ei koskaan julkistanut mitään eikä varsinkaan pelastanut Suomea joutumasta Irakin sotaan.

- Hän vain piti jotakin paperia kädessään piilossa ja vihjaili, että minä olisin sopinut jostain koalitiosta Yhdysvaltain kanssa. Se tapa, jolla Anneli Jäätteenmäki asiaa esitteli, on kieroin tapa valehdella, Lipponen sanoi.

Lipponen sanoi, että on ”täydellinen valhe”, että hän olisi sopinut Yhdysvaltain kanssa Suomen osallistumisesta heidän sotakoalitioonsa. Esimerkiksi silloinen Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell on asian vahvistanut, Lipponen kertoi.

Lipposen mukaan Suomi oli koko ajan sitä mieltä, että Irakiin hyökkääminen edellyttää YK:n päätöstä. Hallituksessa eriävän mielipiteen asiasta jätti vain kokoomusministeri Kimmo Sasi.

Se, että Jäätteenmäki joutui eroamaan pääministerin tehtävästä pian vaalien jälkeen, johtui Lipposen mukaan siitä, että hänen toimintatapansa oli väärä.

- Nyt pitäisi keskustassa tämä elämänvalhe jättää, että Lipponen oli se, joka johti täyteen katastrofiin.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi