Aamun lehdet

Nuorisotyöttömyys huolettaa ja silmäätekevien lausahdukset ihmetyttävät tämän aamun lehtiä.

Kotimaa
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Oulussa ilmestyvä Kaleva (siirryt toiseen palveluun) on huolissaan nuorten huonosta työllisyystilanteesta.

Joka viides nuori on vailla työtä. 15-24-vuotiaiden ikäluokkaan kuuluvista noin 30 000 on ilman koulutus- ja työpaikkaa.

Tilanne on kaikin mittarein heikko, vaikka onkin piirun verran valoisampi kuin taantuman syvimpään aikaan.

Tämä on jo toinen kerta lyhyessä jaksossa, kun työmarkkinaiän saavuttaneet nuoret valmistuvat suoraan kortistoon. Toinen vastaava rykäys tapahtui 1990-luvun laman aikana. Sen silloisille nuorille aiheuttamia vaurioita korjataan yhä.

Talouden suhdanteet ovat varsin tylyjä työmarkkinoille tulevia nuoria kohtaan. Jos saa päättötodistuksen koulusta taantuman aikana, on miltei yhdentekevää, kuinka pitkälle on opiskellut.

Vaikka talouden pyörät pyörivät taas, nousevat taantuman oloissa kuoppaan pudonneet nuoret pinnalle muita hitaammin. Työttömyys jättää leiman, josta on vaikea päästä irti. Jokaisen taantuman aikana yhteiskunnan rattaista syrjäytyy aina uusia ja uusia nuoria.

Ja kuten tutkimuksin on todettu, syrjäytyneisyydellä on paha taipumus periytyä perheessä sukupolvelta toiselle.

Työ on vanhastaan miehen ja nykyään myös naisen mitta. Ajan henkeen on kuulunut hokema, jonka mukaan tekevä työtä löytää ja että menestyminen on itsestä kiinni. Näin ei vain kaikkien kohdalla ole - ei, vaikka kuinka etsisi ja yrittäisi.

Nuorten työttömyys ei ole näillä näkymin häviämässä mihinkään, vaikka talous kohenee.

Nuorten työllistämiseksi tarvitaan uusia eväitä. Toivottavasti kevään vaalikamppailu nostaa niitä esille, ja ne löytävät tiensä tulevan hallituksen ohjelmaan.

Lipponen muistaakin

Iltasanomat panee pääkirjoituksessaan merkille Paavo Lipposen muistin nopean paranemisen.

Eduskunnan ex-puhemies Paavo Lipponen (sd) myönsi lauantaina Ylen ruotsinkielisille uutisille kertoneensa joulukuussa 2004 presidentti Tarja Halosen ja tämän silloisen venäläisen kollegan Vladimir Putinin tapaamisesta Yhdysvaltain Helsingin-suurlähettiläälle.

"Kyllä, olen varmasti keskustellut asioista. So what (entä sitten)", Lipponen sanoi.

Saman päivän aamuna hän oli TV 1:n haastattelussa sanonut "yksinkertaisesti vääräksi" tietoa, että hän olisi tavannut presidentin tai suurlähettilään. Samassa haastattelussa hän sanoi keskustelevansa lupaa kysymättä "vaikka Kiinan keisarin kanssa".

Onko amerikkalaisille sitten hölötetty liikaa? Lipposen informaatio liikkui varsin yleisellä tasolla. Presidentti Halonen on sanonut, ettei hän käytä lähettejä. Tunnistiko hän mitään ironiaa siinä, että tuli kertoneeksi asian kansalaisille lähetin välityksellä?

Mepit ylimielisinä

Ja vielä silmäätekevien lausahduksia, nyt kommentoijana on tamperelainen Aamulehti. (siirryt toiseen palveluun)

Tiedän kyllä, mutta en kerro. Tällaisella varhaisteinin asenteella kirkasti europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari radion ykkösaamussa Euroopan talouskriisin syitä.

Jaakonsaari kyllä tietää, mutta ei kerro. Sillä tavalla luottamus meppikuntaan kasvaa korkoa korolle, siihen ei tarvita edes stressitestiä.

Ykkösaamussa haastateltiin kahta meppiä, Jaakonsaarta ja Ville Itälää. Kaksikko kuulosti enkeliduolta, joka oli tullut veisaamaan ilosanomaa siitä yhteisyydestä, jota unioni toteuttaa, tavalla tai toisella.

Salailu tai kuluneilla eurofraaseilla hämyily ei mitenkään paranna suomalaisten mielikuvaa unionista.

Puhumattakaan arvovaltaisista edustajistamme, joista aika ajoin pilkahtaa esiin vain pieni arrogantti itsetunnon välähdys.

.

Lähteet: YLE Uutiset