1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Wikileaks: USA pettyi suomalaisten terrorismiasenteisiin

Ylen haltuunsa saamien Wikileaks-asiakirjojen mukaan Yhdysvallat on pyrkinyt vaikuttamaan suomalaisten terrorismiasenteisiin vuosien varrella eri keinoin. Yhdysvaltain suurlähetystön diplomaattiviestit vahvistavat, että Yhdysvaltoja kiusasi vuonna 2005 erityisesti suomalaisten näkemys siitä, että terrori-isku ei voisi tapahtua Suomessa.

Pommi-iskussa tuhoutunut lähijunan vaunu Atochan rautatieasemalla Madridissa maaliskuussa 2004. Kuva: Sergio Barrenechea / EPA

Kun Espanjan pääkaupungissa Madridissa räjähti junassa pommi aamuruuhkassa maaliskuussa vuonna 2004, Suomen silloinen johto pahoitteli tapahtunutta ja otti samalla kantaa terrorisminvastaiseen taisteluun. Silloinen pääministeri Matti Vanhanen kommentoi asiaa.

- Suomalaisten onni on, että ei tässä eikä New Yorkissa 11.9. ollut mukana suomalaisia. Iskujen luonne kuvaa sitä, että ne saattavat koskea ketä tahansa, myös suomalaisia, minkä hyvänsä maan kansalaisia. Tätä kautta nämä iskut ovat yhteinen asia, Vanhanen kommentoi Ylen Radiouutisissa.

Vanhasen kannanotto ei miellyttänyt yhdysvaltalaisia. Ei riittänyt, vaikka silloinen pääministeri vaati kommentissaan myös terrorismin vastaiseen taisteluun kansainvälistä yhteistyötä. Yhdysvaltalaisten mielestä Suomen poliittisen johdon olisi tullut sanoa, että "tämä isku olisi voinut tapahtua myös Helsingissä." Vetoaminen pelkästään siihen, että myös lomalla olleet suomalaiset olivat voineet olla iskussa mukana ei siis ollut yhdysvaltalaisille mieleen.

Ylen Wikileaksilta saamien dokumenttien perusteella Yhdysvaltojen diplomaattien ensisijainen haaste terrorismin vastaisessa taistelussa 2000-luvun puolivälin Suomessa onkin ollut muuttaa Suomen poliitikkoihin juurtunutta se ei voi tapahtua täällä -ajattelua.

Asiantuntijan mukaan tämä ei ole yllättävää. Rauhan- ja konfliktintutkimuksen professori Tuomo Melasuo Tampereen yliopistosta sanoo, että vuonna 2005 amerikkalaiset rummuttivat presidentti George Bushin hallinnon alaisena terrorisminvastaista taistelua joka puolella.

- He tietysti halusivat saada kaikki jollakin tavalla riviin. Silloinhan Afganistanin jatko oli pöydällä. Toivottiin, että kaikki maat pysyisivät mukana siinä rivissä, Melasuo muistuttaa.

Lintukotoajattelu hidasti terrorismin vastaisia toimia

Lintukotoajattelun takia amerikkalaiset diplomaatit ovat jopa kokeneet, että Suomen mukaan tulo terrorismin vastaiseen taisteluun hidastui. Esimerkiksi laivaliikenteen matkustajia ja rahtia ei tarkistettu kunnolla.

Muuttaakseen suomalaisten ajattelua yhdysvaltalaiset toivat Suomeen asiantuntijoita puhumaan muun muassa ääri-islamismista. Lisäksi suomalaisia virkamiehiä vietiin tutustumaan Yhdysvaltojen tapaan hoitaa asioita terrorismin vastaisessa sodassa.

Professori Melasuo ei usko, että tällainen vaikuttaminen on liiemmin onnistunut. Suomessa on totuttu vastaavanlaiseen jo kylmän sodan ajoilta.

Vasta viime aikoina on professori Melasuon mukaan tapahtunut muutosta:

- Suomi on voimakkaasti integroitunut Eurooppaan - enemmän kuin 2005. Siitä [Madridin iskusta] on jo kuusi vuotta aikaa. Se mikä voi tapahtua muualla, voisi tapahtua myös täällä. Ehkä tähän on vaikuttanut myös se, mitä tapahtui Tukholmassa loppuvuodesta, Melasuo arvelee.

Lue alkuperäinen diplomaattisähke (engl. pdf-tiedosto):

Subject: GWOT Assesment: Embassy Helsinki response