1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivosteollisuus

Pitkät lupaprosessit uhkaavat kaivoshankkeita

Pitkät lupaprosessit uhkaavat uraaniesiintymien tutkimista Meri-Lapissa. Malminetsintäyhtiö Mawson Energi Ab:n Suomen malminetsinnän johtaja Erkki Vanhanen pitää uhkaa hyvin vakavana koko Suomelle.

kaivosteollisuus
Kaivinkone uraanikaivauksella
Kaivinkone uraanikaivauksellaYLE

Meri-Lapissa yhtiöllä on voimassa oleva valtausoikeus eli tutkimuslupa ainoastaan Tervolan Mustamaalla, missä yhtiö ei kuitenkaan tee kairauksia, vaan tutkimukset perustuvat vanhojen näytteiden analysointiin.

Ylitornion ja Rovaniemen alueelle yhtiö on jättänyt lukuisia valtaushakemuksia, joista vanhin on marraskuussa 2007 jätetty Rumavuoman aluetta koskeva hakemus. Tuoreimmat hakemukset ovat viime vuodelta. Tässä vaiheessa ollaan erittäin kaukana kaivoksen perustamisesta.

- Se on hyvin pitkä prosessi varsinkin kaivosvaiheeseen asti. Jos mukana on uraania, niin realistinen aika 15 - 20 vuotta. Mutta nythän meillä on sellainen tilanne, että emme ole paikantaneet sellaista esiintymää, jonka voisimme sanoa johtavan kaivokseen. Me tutkimme, onko kaivostoimintaan mahdollisuuksia. Jos valtauslupia ei saada, niin näitäkään tutkimuksia ei voida tehdä. Valtausten odottaminen pitkittää prosessia koko ajan, Vanhanen sanoo.

Vanhanen kertoo, että yhtiö pystyy vielä ensi kesänä tekemään valtaushakemusalueillaan vähäisiä tutkimuksia. Vanhasen mukaan Ylitorniolla ja Rovaniemellä kulta vaikuttaa olevan tärkein tuote, ja uraani voi olla sivutuote.

Lähteet: YLE Perämeri

Lue seuraavaksi