1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Maailman pohjoisin muotoilutapahtuma alkaa Rovaniemellä

Rovaniemi Design Week järjestetään nyt kolmatta kertaa. Tänä vuonna viikko tarttuu arktisen muotoilun haasteisiin asumisen, liikkumisen, hyvinvoinnin ja matkailun näkökulmista. Muotoilijat myös pyrkivät myös kehittämään Rovaniemen viihtyisyyttä.

Kuva: Snow Brick

Viikon aikana muotoiluosaajat kehittävät kaupunkilaisten ja matkailijoiden Rovaniemeä. Tänä vuonna muotoillaan kaupan ja teollisuuden keskittymää, Eteläkeskusta.

- Neljä asiantuntijatiimiä saa ratkaistavakseen Eteläkeskukseen liittyvän muotoiluhaasteen vuorokauden mittaisessa kisassa. Jokaista tiimiä vetää suomalainen muotoilutoimisto. Kisassa etsitään ideoita kehittää alueen infraa, viihtyisyyttä, palveluja ja saavutettavuutta, kertoo tuottaja Päivi Tahkokallio.

Talvinen taiteiden ja muotoilun yö

Muotoilun suurtapahtuma tuo eri puolille Rovaniemeä myös näyttelyitä, lumi- ja jäätaidetta, putiikkeja, näytöksiä ja klubi-iltoja. Tämän vuoden kohokohta on keskiviikkoillan Arktinen Muotoilun Yö. Koko perheen tapahtumassa kaikki pääsevät kaikki nauttimaan esityksistä, taiteesta ja myös itse muotoilemaan.

Arktisen muotoilun yhteistyö tähtäimessä

Rovaniemellä etsitään viikon aikana myös keinoja luoda yhteistyöverkostoja arktisen muotoilun teeman ympärille.

- Kumppaneita etsitään mm. muista Pohjoismaista, kaavailee tuottaja Päivi Tahkokallio. Arktisten yliopistojen verkosto on jo olemassa. Haluamme muotoilun siihen mukaan.

- Rovaniemellä vierailee tällä viikolla mm. Uumajan Design yliopiston rehtori, kertoo Tahkokallio.

Rovaniemi mukaan Helsingin muotoilupääkaupunkivuoteen

Vuonna 2012 arktinen muotoilu näkyy entistä voimakkaammin Rovaniemi Design Weekin ohjelmassa, sillä kaupunki on tuolloin mukana Helsingin designpääkaupunkivuodessa. Rovaniemen kaupunki on solminut kansainvälisen designsäätiön kanssa yhteistyösopimuksen, jonka mukaan se osallistuu World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden sisältöjen ja ohjelman tuottamiseen tuoden siihen mukaan arktisen muotoilun näkökulman.

Rovaniemi Design Weekin tuottavat Rovaniemen Kehitys Oy ja Lapin Yliopisto.