1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Taivaan tulille luvassa jatkoa

TV2:n suosikkisarja Taivaan tulet päättyi keskiviikkona, mutta suosikkisarjalle on luvassa jatkoa. Ohjaaja Kari Väänänen kertoo, että uudet osat nähdään vuonna 2013. Väänänen ei ota paineita siitä, että sarja keräsi televisioiden ääreen enimmillään miljoona suomalaista.

Taivaan tulet -tv-sarjan poliisit. Vasemmalta näyttelijät Vesa Kietäväinen, Ria Kataja ja Kari Väänänen. Kuva: Arto Liiti

YLE Turun Kemijärveltä tavoittama Kari Väänänen uskoo sarjan suosion perustuneen Lapin eksotiikkaan ja siihen, että tekijät pystyivät luomaan aidosti kiinnostavia tarinakokonaisuuksia ja ihmistyyppejä.

- Se on konstailematon eikä sitä ole tehty missään pahvikulisseissa. Taivaan tulet osoittaa, että meidän jokaisen elämässä on draamaa. Tapahtumien ei tarvitse sijoittua ruuhkasuomeen, pohtii Väänänen.

Tuoreita kasvoja

Taivaan tulien näyttelijäkavalkadi oli tavattoman monipuolinen. Joukossa oli valtakunnan ykkösnimiä ja iso joukko kemijärveläisiä amatöörivoimia.

- Vesa Kietäväinen esimerkiksi teki ensimmäisen ison tv-roolinsa ylikonstaapeli Aimo Peltoniemenä. Ria Kataja hänen työparinaan on jo tutumpi, sano Väänänen.

Taivaan tulien näyttelijäkokoonpanon kantava idea oli koota sarjaan kansallisesti tunnettuja kasvoja. Juha Veijonen, Sari Havas ja monet muut tunnetut nimet olivat sarjan keskiössä.

- En voi kyllin korostaa tavallisten kemijärveläisten roolia. Heidän joukostaan löytyi uskomattomia esiintyjiä ja komeaa improvisointia, kiittelee Väänänen.

Sarjan rooleissa ovat myös Matti Ranin ja Esko Salminen. Heidän rovastin ja rikosetsivän roolinsa solahtivat luontevasti sarjan ihmiskirjoon.

- Halusin osaltani tehdä näiden kahden huippunimen kautta kunniaa suomalaiselle näyttelijäperinteelle. He ovat aikansa ikoneja, Väänänen painottaa.

Rooli meni Jetsulleen

Sarja marssitti toisen tuotantokautensa kahdessatoista osassa huikean kavalkadin erilaisia ihmiskohtaloita, elämäntilanteita ja ja ihmishahmoja. Yksi komeimmista roolisuorituksista oli neljän juoppolallin muodostaman räyhääjäkoplan sarjan aikana tapahtuva muodonmuutos.

Koplan pomo Erkki Lötjönen oli lapinmiehenä parasta A-ryhmää. Ilkka Heiskasen roolihahmo Jetsu kasvoi aitojuoposta viinanpirua itsestään pois veisaavasta raakkujasta kirkkokuoron ykkösääneksi.

- Ilkan raakkuminen oli ihan käsittämätöntä. Toisaalta hän otti tämän kohtauksen vakavasti. Hän treenasi virttä puoli vuotta ja veisasi upeasti. Juuri tällaisilla koukuilla katsojan mielenkiintoa pidetään yllä, valottaa Väänänen.

Jatkoa luvassa

Taivaan tulet on Ylen lähihistoriassa poikkeuksellisen menestynyt sarja. Miljoona katsojaa ei voi olla väärässä. Turkulaisille rakas veteraaninäyttelijä Risto Salmi kuolee Taivaan tulien viimeisissä kuvissa samalla, kun hänen tyttärensä synnyttää uutta elämää.

- En ota tästä suosiosta paineita. Miten minä näen maailman ja tämän perän touhut, niin näistä se jatkokin syntyy. Ydinporukka pysyy kasassa, neljäsataa kemijärveläistä on jo ollut kuvissa ja lisää tulee, kaavailee Väänänen tulevaisuutta.

Hän ei jaksa olla ihmettelemättä paikkakuntansa asukkaiden sitkeyttä ja elämänuskoa, vaikka sellutehdas meni alta ja yöjunastakin piti tapella naama veressä.

- Silti täällä jaksetaan ja huumoria riittää. Minullakin on uskoa. Asun tällä ja tunnen vahvasti, että olen palannut kotiin. En ole yksin, sanoo Väänänen.