1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. laktoosittomat tuotteet

Mikä laktoosittomassa maksaa?

Laktoositon ruokavalio käy kukkarolle kalliiksi. Esimerkiksi laktoositon maitojuoma maksaa tuplaten tavalliseen verrattuna. Arla-Ingmanilla hintaa perustellaan mutkikkaalla teknologialla ja pienillä volyymeilla.

Kuva: BananaStock Ltd.

Vantaan kaupunki päätti hiljattain, että päiväkodeissa ja kouluissa tarjoillaan jatkossa lapsille laktoositonta maitojuomaa ilman lääkärintodistusta. Lisäkustannus kaupungille on vuodessa 115 000 euroa, mikä sai monet jälleen ihmettelemään, mikä laktoosittomassa oikein maksaa.

Tutkimus- ja kehityspäällikkö Minna Elovainio Arla-Ingmanilta kertoo, että keskeisin syy hinnaneroon on se, että laktoosin poistaminen ja pilkkominen on erittäin aikaavievä ja hintava prosessi.

- Tässä käytetään erikoisteknologiaa ja erikoislaitteita. Ensin suodatetaan laktoosia pois ja sitten sokeria hydralisoidaan entsyymillä. Se vie lähes vuorokauden.

Maku maksaa

Elovainion mukaan laktoosittomien tuotteiden hintaan vaikuttaa myös tuotekehitykseen laitettu raha. Vuosia markkinoilla olleita vähälaktoosisia tuotteita moitittiin makeudesta, joten laktoosittomien juomien kehittelyssä panostettiin siihen, että maku muistuttaa mahdollisimman paljon tavallista maitoa.

- Tällä nykyisellä prosessilla makeutta pystytään säätelemään. Laktoosittoman maitojuoman ravintoarvot ja muut ominaisuudet ovat aivan samat kuin tavallisella maidolla.

Laktoosittomien tuotteiden korkeaa hintaa Elovainio selittää myös sillä, että useimpien laktoosittomien tuotteiden volyymi on melko pieni. Lisäksi Elovainion mukaan tavallisen maidon hinnassa on nostopainetta.

- Viime vuonna maidosta käytiin suoranaista hintasotaa, mutta erikoismaidot jäivät sen ulkopuolelle. Jos hinta menee kovin epäterveelle pohjalle liiketoiminta vaarantuu.