Venäläisbaletti yhdistää kansallisperinteitä

Tunnettu venäläinen balettiryhmä, Young Russian Ballet, on saapunut esiintymään Suomeen. Kiertue alkaa Turusta, jossa ryhmällä on kaksi esitystä. Ensi viikolla he vierailevat Helsingissä. Ryhmä tuo mukanaan lahjan Euroopan kulttuuripääkaupungille.

kulttuuri
Young Russian Balletin tanssijoita.
Alexander Bronstein / Dmitri Ovtchinikov

Viime vuonnakin Turussa esiintynyt ryhmä on laatinut aivan uuden ohjelman. Siinä yhdistetään suomalaista kansallisromantiikkaa - Kalevalaa ja Sibeliusta.

- Se on todella mielenkiintoinen ja romanttinen tarina, joka kertoo runoilijasta ja hänen muusastaan. Runoilija näki muusansa unessa. Meidän ajastamme 2000-luvulta puuttuu tätä romantiikkaa. Jean Sibeliuksen musiikki on romanttista ja niin on tämä duettokin, kertoo Young Russian Ballet –ryhmän perustaja Anastassija Svertchkova.

Kulttuurit sulautuvat uudeksi tyyliksi

Eri maiden kulttuurien yhdistäminen ei ole ryhmälle uusi asia. Heidän ajatuksenaan on luoda eräänlainen uusi alkuperäisbaletti – tyyli, joka perustuu eri maiden kansallisperinteisiin. Nyt alkaneen keväisen kiertueen jälkeen ryhmä saapuu Suomeen uudelleen jo kesällä Seinäjoelle, jossa käsittelyyn otetaan tango.

- Tässä baletissa on erilaisia tangoja - saksalaista, ranskalaista ja venäläistä. Meidän balettimme yhdistää ammattimaisen tangon ja baletin. Se on sekoitus, jossa kaikki sulautuu samaksi. Tästä syntyy jotain mielenkiintoista eli esitys Viimeinen tango Pariisissa.

Nuoria, mutta maineikkaita

Young Russian Balletin tanssijat ovat 19-35 –vuotiaita eli sinänsä ikärakenteeltaan ryhmä ei eroa muista balettiryhmistä. Anastassija Svertchkova löytää kuitenkin ryhmästään erityislaatuisuutta. Jokainen ryhmän tanssija hallitsee niin klassisen karaktääritanssin kuin modernin tanssin tai jazztanssin.

- Siitä huolimatta että tanssijamme ovat nuoria, he ovat jo arvostettuja tanssijoita monilla lavoilla ja kilpailuissa. Heillä on jo paljon palkintoja ja mainetta. Nuoruus näkyy temperamentissa ja voimassa, koska nuorilla tanssijoilla on fyysistä voimaa temperamenttia ja karismaa.

Young Russian Ballet Turun kaupunginteatterissa 15.-16.2. ja Helsingin Aleksanterin teatterissa 20. ja 23.2.

Lähteet: YLE Turku