Matti-Trikoo oli tekstiiliteollisuuden maamerkki

Etelästä Tampereelle saapuvan silmiin sattui kantakaupungista ensimmäisenä Matti-Trikoon rakennus Viinikan liikenneympyrän tuntumassa. Nyt paikalla on vain kuoppa, jonka pohjalle monet pysäköivät autonsa.

automaalaus
Mies seisoo maaluaksen edessä
Juhani Kotikoski ja Matti-Trikoo panoraamaYLE / Mauri Tikkamäki

Juhani Kotikoski katseli entisen liikkeensä purkua allapäin maaliskuussa 2000. Viime hetkellä hän pelasti mainosmies Kalle Lehtomäen värikkään maalauksen, jonka purkumiehet heittäneet roskalavalle. Matti-Trikoon talo oli saanut tuomionsa ja kaivinkoneen kauha teki loppua talosta.

Nyt uudessa toimitilassaan Pyynikillä Juhani Kotikoski kertoo Lehtomäen maalauksesta, johon on kuvattu talon kolme vaihetta. Taulu on kolme metriä pitkä ja puolisen metriä korkea. Värikkään taulun taakse kuuluisi valo. Sen edessä ovat monet Kotikosken asiakkaat pysähtyneet muistelemaan Matti-Trikoota.

Matti-Trikoon kolme muodonmuutosta

Matti-Trikoon talo vaiheet kertovat kotimaisen tekstiiliteollisuuden vaiheista.

- Ensin talo oli laatikkomainen, talvisodan pommituksien jälkeen sitä korjattiin ja olympialaisen aikaan piti näkyvällä paikalla ollutta taloa kunnostaa, muistelee Kotikoski.

- Vuonna 1950 valmistunut remontti toi lisäkerroksen ja talon kulmat pyöristettiin funkkis-tyyliin.

Kun tekstiiliala edelleen kannatti, taloa korotettiin vielä lisää vuonna 1967 ja kellariinkin rakennettiin varastotilaa. Talossa kävi parhaimmillaan töissä toistasataa ihmistä kutomossa ja ompelimossa.

Ihanteellinen kirppari

Juhani Kotikoski ehti pitää trikoon talossa kymmenisen vuotta osto- ja myyntiliikettään. Huutokauppaa pidettiin kerran-pari kuussa ylimmässä kerroksessa ja keskikerroksessa myytiin kodin tavaraa.

- Talo oli jo tuolloin päällisin puolin huonossa kunnossa. Se oli meidän tarkoituksiimme kuitenkin ihanteellinen, Kotikoski kertoo.

- Tilaa oli ja vuokra oli halpa. Tein talonmiehen tehtäviä ja isännöitsijänä toimi tehtaan viimeinen toimitusjohtaja Terho Ovaska.

Terho Ovaska oli loppuvaiheessa itsekin siirtynyt vuokralaiseksi ja pyöritti supistunutta toimintaa talon alakerrassa. Trikoolta ostamillaan koneilla Auvo Seppälän ja Aila Rantasen kanssa.

Suunnitelmissa jopa hotelli

Loppuaikoina Matti-Trikoon kiinteistön omistajat ja suunnitelmat sen kohtalosta vaihtuivat. Hotelliakin siitä kaavailtiin.

- Kerran ulkomaiset nuoret arkkitehtiopiskelijat tekivät suunnitelman alueelle. Siinä talo olisi säilytetty, muistelee Kotikoski.

-Talo oli uljas ja hieno, mielestäni se olisi pitänyt säilyttää näyttävänä maamerkkinä, sanoo Kotikoski.

Juhani Kotikoski olisi valmis luovuttamaan Lehtomäen maalauksen vaikka museoon säilytettäväksi. Onhan se osa kaupunkikuvan historiaa.

Lähteet: YLE Tampere / Mauri Tikkamäki