1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuluttaja-asiamiestä ryöpytetään parkkisakkokiistassa

Kuluttaja-asiamies Marita Wilskaa arvostellaan jahkailusta parkkisakkokiistassa. Kuluttaja-asiamieheltä vaaditaan nyt selkeää kantaa siihen, onko autoilijoiden pakko maksaa kiistanalaiset yksityiset parkkisakot vai ei.

Kotimaan uutiset
Kuluttaja-asiamies Marita Wilska
Kuluttaja-asiamies ei kuitenkaan halua sanoa, pitäisikö tällaiset sakot maksaa vai ei. Useat oikeusoppineet arvelevat, että kiistaan saadaan selko vain uudella oikeudenkäynnillä

Keskustelu yksityisten parkkisakkojen ympärillä polveilee sekavana.

Kiistan ydinkysymykset ovat yhä vastausta vailla. Mikä on yksityisten parkkisakkojen laillinen pohja? Pitääkö yksityiset parkkisakot maksaa vai ei?

Katseet ovat kääntyneet kuluttaja-asiamiehen konttoriin. Kuluttaja-asiamies Marita Wilska kuitenkin kieltäytyy haastatteluista. Hän viestittää sanomansa vain Kuluttajaviraston nettisivujen kolme riviä pitkällä tiedotteella:

"Yksityistä pysäköinninvalvontaa koskevan lakiesityksen kaaduttua valvonnan oikeudellinen asema on poikkeuksellisen epäselvä. Siksi kuluttajille ei voida tällä hetkellä antaa ohjeita siitä, pitääkö yksityisen yhtiön määräämä valvontamaksu maksaa vai ei."

Asianajajaliitto: Kansalaisen saatava viranomaisen kanta

Yksityistä pysäköinninvalvontaa koskeva lakiesitys kaatui eduskunnassa viikko sitten. Lailla oli tarkoitus siunata korkeimman oikeuden vuosi sitten luoma parkkisakkolinjaus.

Perustuslakivaliokunta tyrmäsi lakiesityksen siksi, että se oli perustuslain vastainen. Yksityisoikeudellisen valvontamaksun, eli parkkisakon, määräämisessä kun on pohjimmiltaan kysymys merkittävästä julkisen vallan käytöstä - ei jokamiehenoikeudesta.

Asianajajaliiton pääsihteeri Markku Ylönen kummastelee Kuluttajaviraston kuurupiiloa ja vaatii kuluttaja-asiamies Wilskalta virkamiesryhtiä.

- Yksityisen kansalaisen kannalta tilanne on mahdoton. Olisi erittäin toivottavaa, että joku viranomaistaho pystyisi sanomaan meille, miten meidän tulee toimia.

Professori Tolvanen: Kuluttajavirasto parkkifirmojen asialla

Lakihanketta jo sen valmisteluvaiheesta saakka seurannut Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen puolestaan ihmettelee sitä, miksi Kuluttajavirasto seisoo tumput suorana.

- Ihmettelen Kuluttajaviraston roolia tässä hankkeessa ihan ylipäätään. Sen kannanottojen valossa näyttää siltä, että se on ajanut pikemminkin näiden parkkifirmojen asiaa kuin kuluttajien asiaa - mikä olisi käsittääkseni kuitenkin se Kuluttajaviraston ensisijainen tehtävä.

Parkkifirmat laputtavat entiseen tapaan

Parkkisakko- ja perintäyritykset ovat täydessä iskussa.

- Korkeimman oikeuden päätös on edelleen voimassa. Toimimme sen mukaisesti. Jos asiassa joskus astuu voimaan joku uusi laki, arvioimme tilanteen tietysti uudelleen, kertoo toimitusjohtaja Juha Sirelius Q-Park Services Oy:stä.

Jos ihmiset joukolla kieltäytyisivät maksamasta näitä valvontamaksuja, olisiko se teille katastrofi?

- Ei se katastrofi olisi. Mutta eihän sekään pitkälle kantaisi, jos ihmiset eivät maksaisi.

- Ja kyllä siinä kohtaa perintätoimisto tietysti omansa saa aina haettua pois.

Edessä uusi oikeudenkäynti?

Tilanne on nyt pahasti jumissa. Korkeimmalta oikeudelta ei ole odotettavissa tuomionpurkua, eikä kelvollisesta parkkisakkolaista ole edes luonnosta.

Useat oikeusoppineet arvelevat, että ainoaksi tavaksi saada kiistaan ratkaisu on jäämässä uusi oikeudenkäynti. Nyt - perustuslakivaliokunnan kannanoton jälkeen - myös korkein oikeus saattaisi tarkastella asiaa uusin silmin.

Asianajajaliiton pääsihteeri Markku Ylönen sanoo, että yksi mahdollinen etenemistapa olisi kimppakäräjöinti. Tuolloin yksittäisen parkkisakon saaneen kuluriski ei nousisi kohtuuttomaksi.

- Joku aktiivinen valvontamaksun saanut voisi kerätä ympärilleen porukan ihmisiä, jotka ovat kokeneet saman kohtalon. Porukka sopisi sitten keskenään, että se ottaa kulut vastatakseen ja ajaa yhden tapauksen läpi oikeuskoneiston.

- Näin oikeudenkäynnin kuluriski jakautuisi usealle ihmiselle. Harva varmaankaan viitsii ja uskaltaa lähteä käräjille yksin ja yksittäisen 40 euron parkkisakon takia.

- Tässäkin mielessä nyt kaivattaisiin kipeästi kuluttaja-asiamiehen kannanottoa tilanteeseen.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Mölsä

Lue seuraavaksi