1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tukien nousu vetää töissäkäyviä opiskelemaan

Töissä olevat suomalaiset hakevat opintotukea huomattavasti aiempaa enemmän. Aikuiskoulutustuen hakijoita on yli 60 prosenttia vuoden takaista enemmän, koska tuki nousi syksyllä roimasti.

Kotimaan uutiset
Opiskelua
Yle

Töistä opintovapaalle lähtijöitä on riittänyt ruuhkaksi saakka elokuusta lähtien, koska lakimuutos paransi silloin roimasti töissäkäyvien koulutustukia. Aikuisopiskelijoiden tuki nousi kertarysäyksellä nelisenkymmentä prosenttia. Tuen hakijoiden määrä kohosi vielä enemmän, viime vuonna yli 11 000:een.

Koulutusrahaston toimitusjohtaja Heikki Pohja sanoo, että suosio yllätti tukien jakajatkin.

- Meillä on aivan valtava hakemusmäärän kasvu, paljon suurempi kuin odotimmekaan, hän kehuu.

Ansioihin sidottua tukea saa nyt keskimäärin 1350 euroa kuukaudessa. Kovapalkkaisilla tuki nousee jopa tuhansiin euroihin kuussa, eli moninkertaiseksi verrattuna esimerkiksi opintotukeen.

Tukea voi saada puoleksitoista vuodeksi, jos on ollut töissä vähintään kahdeksan vuotta. Pätkätyöläisille tuensaanti ei ole käytännössä mahdollista.

Yleisintä on, että tukirahalla opiskellaan uutta tutkintoa, mutta monet jatkavat myös kesken jääneitä opintoja.

Heikki Pohja sanoo, että tuki sopii 10-20 vuotta työelämässä olleille, joiden tiedot kaipaavat päivittämistä.

- On ajateltu, että jotta voitaisiin välttää työttömyysturvalle joutumista niin ihmisten opiskelua pitäisi tukea jo ennakkoon, Pohja selittää.

Tukimahdollisuutta ovat käyttäneet etenkin opettajat ja hoitoalan väki, koska julkisella puolella tutkinnoilla on suurempi merkitys uralla etenemiselle.

Suurin osa eli runsaat 40 prosenttia aikuiskoulutustuen saajista opiskelee ammattikorkeakoulussa, vajaa kolmasosa yliopistossa ja neljännes ammattikoulussa. Tuensaajista peräti 80 prosenttia on naisia.

Valtaosa tukirahasta tulee työttömyysvakuutusmaksuista, joita kerätään työnantajilta ja palkansaajilta. Valtio kattaa tuista runsaan kolmasosan.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi