Kännykkä kalashnikovia vaarallisempi

Kehittyvien maiden poliittiset kumoukset jäisivät tekemättä ilman matkapuhelimia. Suomalaistutkijan mukaan kännykät ovat nopeuttaneet poliittisia myllerryksiä ja vahvistaneet oppositioiden asemaa. Näin on käynyt viimeksi Pohjois-Afrikassa.

Kotimaa
Kännyköitä.
Yle

Antropologit ympäri maailman odottavat pääsevänsä tutkimaan arabikumouksellisten kännykänkäyttöä. Alan pioneeri on suomalainen tutkija, Sirpa Tenhunen. Hän on tutkinut mobiilipuhelinta poliittisena välineenä Afrikassa ja Intiassa. Opposition käsissä kännykkä on ylivertainen.

- Sanoisin, että vallanpitäjien kannalta se on vaarallisempi kuin kalashnikov, sanoo nykyisin Helsingin yliopiston sosiaali- ja kulttuuriantropologian professuuria hoitava Sirpa Tenhunen.

Kännykällä nopeasti joukot koolle

Kehittyvissä maissa matkapuhelimet ovat yleisempiä kuin televisio, lehdet tai tietokoneet. Afrikassakin keskimäärin joka kolmannella on kännykkä, internet vain kuudella prosentilla. Internetin käyttöä hidastaa kallis nettiaika.

Professori Sirpa Tenhusen tutkimuksen mukaan kännykkä nopeuttaa politiikan tekoa. Kun ennen meni kuukausi yleislakon järjestämiseen, nyt joukot saa liikeelle kymmenessä minuutissa tekstiviestillä.

Kännykän teho perustuu myös se näkymättömyyteen. Kumousta voi mobilisoida vallanpitäjiltä salaa. Myös arabimaissa kuohunta yllätti, eikä vieläkään tiedetä, kuka kansanliikettä masinoi.

- Vallanpitäjät eivät voi pistää ketään kotiarestiin tai vankilaan, koska he eivät voi poimia oppositiojohtajia niin helposti, sanoo professori Tenhunen.

Vallanpitäijen vastaiskut

Myös arabimaiden mullistuksissa on ajoin katkaistu internet- ja puhelinyhteyksiä. Tämä ja kontrolli ovat vallanpitäjien tehokain tapa säilyttää asemansa. Räikeimpiä kontrolloijia ovat Iran ja Kiina.

- Tiedetään, että esimerkiksi kun Kiinassa matkapuhelimeen sanoo sanan Tiibet, valvonta kohdistuu tämän jälkeen tähän henkilöön, Tenhunen sanoo.

Hän ei lähde arvailemaan, mihin suuntaan kännykkäkumous kääntyy arabimaissa: vahvistuuko demokratia ja kansalaisyhteiskunta, vai säilyykö entinen meno. Hänen mukaansa sen ratkaisee se, kuka pystyy hyödyntämään verkostoja parhaiten.

- Ikävä kyllä autoritaarisesti hallituissa maissa yleensä hallitus pystyy hyödyntämään niitä parhaiten.

Lähteet: YLE Uutiset / Hilkka Säävälä

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus