Kiviniemi ja Urpilainen ottivat yhteen suorassa lähetyksessä

Pääministeri Mari Kiviniemi sanoo valinneensa sanansa huonosti syyttäessään oppositiota epäisänmaallisesta toiminnasta. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen vaati pääministeriltä selvää syytöksen perumista, eikä tyytynyt pahoitteluun sanavalinnasta.

talous
Pääministeri Mari Kiviniemi ja SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen
Katso video Kiviniemen ja Urpilaisen kiistelystä YLE Uutisten kello 18 suorassa lähetyksessä.

YLE Uutisten keskiviikon kello 18 lähetyksessä SDP:n Jutta Urpilainen sanoi, että pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) pahoittelut eduskunnassa jättivät epäselväksi, peruiko hän syytöksensä opposition epäisänmaallisuudesta. Toimittaja Vesa Perälampi kysyi asiaa pääministeriltä suorassa lähetyksessä, mutta Kiviniemi tyytyi toistuvasti vain sanomaan, että hänen sanavalintansa oli epäonnistunut.

- Pohjalaisena ihmisenä tulee joskus sanottua asioita vähän liiankin suoraan, Kiviniemi sanoi lähetyksessä.

Eduskunnassa Kiviniemi sanoi, että hän pitää opposition käytöstä epäisänmaallisena ja Suomen neuvotteluasemia vaikeuttavana. Kysymys oli siitä, että oppositio penäsi Kiviniemeltä tietoa, aikooko Suomi myöntää lisää takauksia Euroopan hätälainoille.

Kiviniemi tulkitsi, että eduskunta halusi täysistunnossa puida asioita, joiden käsittely suuren valiokunnan ulkopuolella ei ole Suomen edun mukaista.

Myös hallituspuolue vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto paheksui pääministerin epäisänmaallisuuspuheita ja toivoi Kiviniemen korjaavan tai täsmentävän sanomaansa.

Tv-uutisten lähetyksessä Jutta Urpilainen vaati pääministeriä sanomaan, kuka on toiminut epäisänmaallisesti ja mitä epäisänmaallista joku on tehnyt.

Kiviniemi sanoi, ettei hän epäisänmaallisuudesta puhuessaan halunnut väittää kenenkään henkilön olevan epäisänmaallinen. Eduskunnassa hän oli puheitaan pahoitellessaan myös todennut, ettei tarkoittanut eduskunnan oppositopuolueita. Syytös jäi siis ilmaan.

Uutislähetyksen suorassa haastattelussa Kiviniemi sanoi, ettei hän ole "missään vaiheessa syyttänyt koko oppositiota epäisänmaallisuudesta".

Hän myös toisti, ettei Suomen neuvottelutavoitteiden yksityiskohtainen puiminen suuressa salissa ei ole Suomen edun mukaista.

Jutta Urpilainen ei tyytynyt Kiviniemen puheisiin vääristä sanavalinnoista, vaan ilmoitti, että oppositio pohtii nyt yhdessä jatkotoimia.

- Helpointa olisi ollut, että pääministeri olisi perunut puheensa, sanoi Urpilainen Ylen tv-uutisissa.

Lähteet: YLE Uutiset