1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pirkanmaa

Etelä-Pirkanmaa haluaa kansanedustajan

Jos Pirkanmaalta on vaikea päästä ministeriksi, niin Etelä-Pirkanmaalta on vaikea päästä kansanedustajaksi. Viimeksi nähtiin tehtävässä 90-luvulla demarien Jorma Rantanen Valkeakoskelta. Nykyiset Pirkanmaan kansanedustajat keskittyvät vahvasti Tampereelle ja ympäryskuntiin. Alueellinen edustaja on kuitenkin monen mielestä tärkeä.

Aina voidaan kysyä, minkä verran yksi mies tai nainen voi tehdä oman paikkakunnan hyväksi. Valkeakoskelaiset kansanedustajaehdokkaat, kokoomuksen Pauli Kiuru ja demarien Pekka Järvinen kuitenkin vakuuttavat, että paljonkin. Näin Pekka Järvinen oman edustajan merkityksestä:

- Se on äärettömän tärkeää. Se on nähty teollisuuden murroksessa ja Pirkanmaan kehittymisessä. Alueellinen edustaja hoitaa tietysti valtakunnallisia ja Pirkanmaan asioita, mutta pitää huolen myös Etelä-Pirkanmaasta.

Samalla linjalla on Pauli Kiuru.

- Edustajien pitäisi jakautua niin, että koko Pirkamaa tulee edustetuksi. Nyt joukko on hyvin Tampere-painotteinen. Ei siinäkään mitään pahaa ole, mutta kyllä se myös näkyy siinä, miten reunalla olevat alueet tulevat otetuksi huomioon.

Kansanedustajaehdokkaita Pirkanmaan etelästä toki löytyy. Valkeakoskelta on tarjolla ainakin sdp:n Pekka Järvinen, kokoomuksen Pauli Kiuru, vasemmistoliiton Harri Asikainen, keskustan Risto Rautiainen, kristillisdemokraattien Riitta Haapala ja skp:n Jouko Pesonen.

Naapurista Akaalta pyrkivät parlamenttiin perussuomalaisten Marita Markkula sekä PAMin aluepäällikkönä tunnettu vasemmistoliiton Niina Koivuniemi.

Liikenneasioissa on vaikutusmahdollisuuksia

Sekä Pekka Järvinen että Pauli Kiuru painottavat, että ainakin liikenneasioiden edistäminen koituisi niin oman kotikulman kuin koko maakunnan ja maan eduksi. Varsinkin rautatie- ja lentoyhteydet kaipaisivat kehittämistä.

Hyväksi esimerkiksi kaikkien edusta kävisi kolmannen raiteen rakentaminen pääradalle, samoin Tampere-Pirkkalan lentoaseman parantaminen.

Molemmat muistuttavat, että yhteistyötä tarvitaan moneen suuntaan. Etelä-Pirkanmaa on vesistöjen halkoma alue, mutta tämän asian erottava merkitys paikkakuntien välillä on vähentynyt.

Perussuomalaisten gallupsuosio on viime aikojen keskeinen poliittinen puheenaihe. Pekka Järvinen ja Pauli Kiuru toteavat, että demokratiassa kaikilla on oikeus yrittää ja kansa päättää.

Valkeakoskella tosin vastakkainasettelu on ollut ehkä lievempää kuin monella muulla teollisuuspaikkakunnalla: puhevälit ovat toimineet ja teollisuus näyttää selviytyvän rakennemuutoksestaan pelättyä lievemmillä kolhuilla.