Elokuvatuotannot lipuvat Suomesta muualle

Elokuva- ja pelialan ihmiset ovat tiivistäneet rivejään luodakseen Suomeen kannustinrahaston, jotta ääni- ja kuva-alan tuotannot saataisiin pidettyä kotimaassa. Kannustinjärjestelmän ydinajatus olisi palauttaa tuotantojen alueelle kuluttamasta rahasta osa takaisin.

Hollywood-elokuvaa Hannaa kuvattiin Kuusamossa viisi päivää. Rahaa alueelle jäi lähes miljoona euroa. Kuva: YLE Oulu

Koko kulttuuriteollisuudella ja luovalla teollisuudella on paljon käyttämätöntä potentiaalia. Jotta hyöty saataisiin irti, käyttöön tarvitaan kaikki mahdolliset työkalut. Esimerkiksi elokuva-alalla yksi puuttuvista hammasrattaista on kannustinrahasto.

- Kaikki muu meillä on mitä isot elokuvatuotannot tarvitsevat. Meillä on upeat maisemat, osaavaa henkilökuntaa, infrastruktuuria, on teitä ja vuokra-autoja, löytyy jopa Hollywood tähdille ne viiden tähden majoitukset. Kaikki muu on kohdallaan, mutta tällainen kannustinjärjestelmä puuttuu, joka on usein se viimeinen ratkaiseva tuotantopäätökseen vaikuttava tekijä, POEM-Säätiön projektipäällikkö Anne Laurila kertoo.

Kannustinjärjestelmä löytyy monista maista

Nykytilanteessa riski on se, että osaaminen ja tuotteet karkaavat ulkomaille ja sen myötä myös voitot. Kannustinjärjestelmän uskotaan myös houkuttelevan ulkomaisia tuotantoja Suomeen. Euroopassa vastaavia kannustinjärjestelmiä on useissa maissa.

- Meillä on paljon suomalaisia tuotantoja, jotka ovat taloudellisista syistä lähteneet kuvaamaan suomenrajojen ulkopuolelle. Aika monessa Euroopan maassa on tällä hetkellä kannustinjärjestelmä käytössä ja meillä on hirveän vaikea kilpailla kun meillä ei mitään vastaavaa ole, Anne Laurila painottaa.

Kun elokuvatuottajat miettivät missä tarina kuvataan, niin päätöstä tehtäessä puntarissa painaa raha. Elokuvatuotantojen saaminen Suomeen jättäisi kuvausalueelle riihikuivaa hyvin. Esimerkin Anne Laurila kertoo viime talvena Kuusamossa kuvatusta Hollywood-tuotannosta Hannasta.

- He kuvasivat viisi päivää ja alueelle jäi hieman alle miljoona euroa. Eikä siinä ei ole laskettu edes kerrannaisvaikutuksia, eli se on ihan puhtaasti kaikki mitä tuotanto käytti rahaa alueella. Jos meilläkin olisi ollut tällainen kannustinjärjestelmä, niin tuotannolla olisi ollut kiinnostusta kuvata pidempääkin.

Koko Suomen AV-ala puhaltaa nyt yhteen hiileen

AV-alan ammattilaiset hakevat nyt apua yhtenä rintamana politiikoilta, jotta jokainen puolue kirjaisi kannustinrahajärjestelmän saamisen Suomeen tavoitteeksi hallitusohjelmiinsa.

- Jos tuotanto tulee Suomeen, kuvaa ja käyttää palveluita vaikkapa miljoonalla eurolla, niin siitä 25-30% palautuisi automaattisesti sitten kun kulut on pystytty todentamaan. Mistään tukirahoituksesta ei siis ole kysymys, vaan tämä on nimenomaan tämän toimialan toimimiseen ja vahvistamiseen tarkoitettu yllyke.