Keskiajan kokilla ei ole kiire

Pornaislainen Satu Hovi ei pidä kiirettä ruuanlaitossa. Kun hän työstää voita puukulhossa, on prosessi lopputulosta tärkeämpi.

keskiaika

Katajahovi on Pornaisten kunnassa sijaitseva pieni pala maata, jolle on rekisteröity oma vaakuna. Paikkaa asuttavat kaksi kissaa ja heidän emäntänsä Satu Hovi.

Hovin elämään kuuluu oleellisena osana keskiaikaan liittyvät asiat, kuten luonnonyrttien kerääminen, asujen valmistaminen ja tietysti ruoka.

- Keskiaika ei ollut kurjaa, vaan ruokaa oli saatavilla melko runsaasti. Esimerkiksi riistaa oli paljon. Elämä alkoi kurjistua vasta 1800-luvulla teollistumisen myötä.

Keskiajan ihminen oli todellinen downshiftaaja

Hovin mielestä keskiaikainen ihminen osasi nauttia luonnosta ja luonnollisuudesta.

- Silloin ei varmaankaan ollut sellainen "kiire kiire kiire" ja sitten elämän onkin jo ohi.

Hovi näyttää, miten keskiajalla tehtiin voita. Hän vispailee maitoa isossa puukulhossa.

- Tämä on hidasta. Tuntuu hirveän mukavalta käsitellä varpuvispilää. Tämä ottaa aikansa, mutta sitten ottaa! Kesällä on kivaa mennä ulos vispailemaan ja jutella kissojen kanssa, kuunnella lintujen laulua ja nauttia olemisesta ja tekemisestä

Kasvisvalikoima oli suppea

Keskiajan makumaailma oli hapan, sillä ruokaa säilöttiin lähinnä hapattamalla.

- Makeutta sai hunajasta, mutta se oli hyvin harvinaista kalleutensa vuoksi. Vain ne, joilla on ollut varaa, ovat tuoneet sitä Suomeen.

Ruokavalio koostui lähinnä lihasta, kalasta, maitotuotteista, kananmunista, rukiista ja ohrasta.

- Kasvisvalikoima oli suppeampi, jos puhutaan viljellyistä kasviksista. Keskiajalle tultaessa oli käytössä härkäpapu, herne ja nauris. Keskiajalla käyttöön tuli sitten ilmeisesti lanttu ja joitakin muita kasveja.

Satu Hovin hartaudella vatkaama voi kuului keskiaikana vain varakkaiden leivän päälle.

- Talonpojat kyllä tekivät voita, mutta myivät sen markkinoilla seuraavana keväänä. Historiankirjoista löytyy esimerkiksi tieto, että Hämeenlinnassa vain voudin ja hänen läheistensä pöydässä syötiin voita.

Lähteet: YLE Helsinki