1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Leila Simonen (Kirjailija)

Tutkija painoi jarrua ja valitsi vaatimattomuuden

Kouluttaja Leila Simonen muutti elämänsä kulkua kymmenisen vuotta sitten. Hän irtisanoutui tutkijan virastaan ja päätti heittäytyä riippumattomaksi kuukausipalkasta.

Leila Simonen (Kirjailija)
YLE

Yhteiskuntatieteiden tohtori, tutkija, kouluttaja, dekkarikirjailija, 200 julkaisun tieteellinen tuotanto... Leila Simosen tähänastinen elämä ei kuulosta downshiftingiltä. Nykyään hän on kuitenkin kyseisen suuntauksen, eli kulutuksen kohtuullistamisen ja arjen hidastamisen suuri puolestapuhuja.

- Nuo meriitit kuulostavat nyt oman elämäni museolta. Tuntuu, että niin paljon uusia asioita on tapahtunut tämän viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Simosen arki muuttui, kun hän päätti olla muutakin kuin tutkija. Sosiaalipolitiikan tarinoiden julkaisumuoto muuttui tieteellisistä julkaisuista rikosromaaneiksi.

- Olin tutkinut hyvinvointivaltiota ja naisten työtä koko elämäni. Kun aloin kertoa hyvinvointivaltion takapihoista dekkareiden kautta, sain ihan toisella tavalla lukijoita. Dekkareiden kautta saa salakuljetettua ihmisille tähän aikaan liittyvää ajateltavaa, ei vain viihdettä ja ajankulua.

Ostosten rakentama minäkuva

Simosen downshiftaus alkoi uudella suhteella rahaan.

- Aikaikkunani rahaan kasvoi, kun tilille ei tullut enää kuukausipalkkaa. Täytyi miettiä, olisiko yksi ratkaisu esimerkiksi sijoitukset. Kyllä tässä on saanut taiteilla sekä lihavien ja laihojen vuosien kanssa.

Simosen mukaan raataminen ja kuluttaminen ovat perua sota-ajan jälkeisestä raskaasta ajanjaksosta.

- Silloin tietenkin pyrittiin rakentamaan meidän erinomaisen hyvinvointivaltiomme perusta. Mutta minua on alkanut askarruttaa se, että meidät naisetkin opetettiin kulutuksen kuningattariksi.

Simosen Naiset ja raha -teosta varten haastattelemat naiset kertoivat, että ostelemalla he korvaavat työn vaatimaa aikaa ja ajatuksia. Shoppaillessa naiset ostivat tietyllä tavalla minäkuvaa itselleen.

- Minulle itselleni on auennut uusi maailma kohtuullistamalla. Minulle ei tule ostamattomuudesta nykyään sellainen olo, että pitäisi luopua tai olla vailla. Päinvastoin, koen runsauden ja kiitollisuuden hetkiä.

Hän on myös kouluttanut työkseen naisia rahan käytössä.

- Konkreettiset neuvot auttavat parhaiten. Olen neuvonut muun muassa jättämään kaupungille lähtiessä kaikki muut kortit, kuin bussikortin kotiin. Se johtaa miettimään, että onko minuuteni ainoastaan maksukorttiin konkretisoituvan kuluttajapotentiaalin varassa.

Elitististä puuhailua vai ekologista vaatimattomuutta?

Simonen on itse pitkälle kouluttautunut. Miten hän selittää downshiftausta juuri ja juuri toimeen tulevalle ihmiselle?

- Niin, kyllä meilläkin on Yhdysvaltain tapaan ihmisiä, jotka eivät tule toimeen työstään saamalla palkalla. Suomessa on jo näitäkin ammatteja, että vaikka tekee kahta työtä, ei saa raavittua perheelleen rahaa kasaan.

Simosen mukaan se ei kuitenkaan estä puhumasta downshiftaamisesta.

- Mielestäni siitä on helppo puhua, mehän tapaamme näiden ihmisten kanssa kirpputorilla. Kyllä toisenlainen tapa suhtautua tavaraan voi olla silti sama. Mutta kyllä - kahden koulutuksen saaneen ihmisen valinta on aivan eri maailmasta kuin kahta työtä tekevän yksinhuoltajaäidin arki, joka on pakotettua.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi