Kajaanin kristilliselle koululle ei lupaa

Valtioneuvosto on hylännyt Kuopion kristillisen koulun hakemuksen perustaa sivuyksikkö Kajaanin Kirkkoahon entiseen kouluun. Perusteluissa viitattiin Kajaanin kristillisen koulun opetussuunnitelman ristiriitaisuuksiin valtakunnallisen opetussuunnitelman kanssa sekä kannatusyhdistyksen heikkoon omaan varanhankintaan.

Kristillinen perusopetus
YLE / Jouni Pilto

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Kajaanin kaupunki eivät vastustaneet koulun perustamista. Sen sijaan opetushallitus toteaa lausunnossaan, että valtakunnallisessa opetussuunnitelmassa on määräys, jonka mukaan esiopetus ja opetus eivät voi olla maailmankatsomukseen sitouttavia. Kajaanin kristillisen koulun opetussuunnitelmassa viitataan muun muassa Raamattuun kokonaisvaltaisena totuutena ja Jumalan ilmoituksena.

Päätöksen perusteluissa arvioitiin myös hakijan taloudellisia mahdollisuuksia selvitä koulunpidosta myös alenevien oppilasmäärien olosuhteissa. Kristillisen koulun varainhankinta perustuu suunnitelman mukaan 90 - 95 prosenttisesti valtionapuun. Oma varainhankinta oli arvioitu hakemuksessa 13 500 euroksi vuodessa. Päätöksen perusteluissa todetaan, että kannatusyhdistyksen vakavaraisuus on heikohko, joten taloudellisiin edellytyksiin ylläpitää koulua liittyy suuria epävarmuustekijöitä.

Suunniteltuun Kajaanin kristilliseen kouluun ilmoitettiin syksyllä 2010 yhteensä 57 lasta. Suunnitelmissa oli järjestää esiopetusryhmä ja perusopetus 1-6 luokille.

Lähteet: YLE Kainuu