1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. patsaat

Veikko Kankkonen: Lahti tarvitsee mäkihyppypatsaan

Lahdessa on puhuttu 1970-luvulta saakka mäkihyppääjäpatsaasta, mutta edelleen lahtelaista mäkihyppyä kunnioittava patsas antaa odottaa itseään. Patsashanke on syystä tai toisesta aina torpedoitu, toteaa mäkihyppylegenda Veikko Kankkonen.

Kuva: YLE/ Vihtori Koskinen

Entinen mäkihyppääjä ja olympiavoittaja Veikko ”Viki ” Kankkonen pitäisi tärkeänä, että Lahteen saataisiin vihdoin ja viimein mäkihyppypatsas. Ehdotuksia patsaasta on tehty Kankkosen muistikuvien mukaan jo 1970-luvulla, mutta patsasta ei ole saatu aikaiseksi.

- On puhuttu pitkään, että Lahden Hiihtostadionille tulisi mäkihyppääjäpatsas. Se on kuitenkin joka kerta torpedoitu jo alkumetreillä. Nyt olisi korkea aika saada patsas mäkihyppääjille, toteaa Kankkonen.

Lahden urheilijapatsaat ovat näköispatsaita, jotka kunnioittavat urheilulajin lisäksi urheilijaa. Siiri Rantasen patsas Lahden Urheilukeskuksessa on kunnianosoitus olympiavoittajalle ja vielä uutuuttaan hohtava Jari Litmasen patsas kunnioittaa jalkapalloilijan pitkää ja menestyksekästä uraa.

Entisaikojen mäkihyppysuuruus Veikko Kankkonen toivoisi mahdollisen mäkihyppääjäpatsaan olevan jotain muuta kuin näköispatsas.

- Patsaassa pitäisi olla mäkihyppääjä, mutta sen ei pitäisi olla kenenkään kasvoilla ja nimellä. Se olisi patsas, jossa olisi vain mäkihyppääjä. Se kunnioittaisi lajia parhaiten. Paikankin olen miettinyt sille valmiiksi. Se olisi komea tuossa Hiihtostadionin läheisyydessä, summailee Kankkonen.