WHO saa kovat nuhteet sikaflunssan tiedotuksesta

YK:n terveysjärjestö WHO saa ankarat nuhteet sikainfluenssapandemian käsittelystä. WHO:n itse nimeämä asiantuntijaryhmä katsoo järjestön epäonnistuneen tiedotuksessaan.

Ulkomaat

WHO oli tärkeässä roolissa vuosina 2009 - 2010, kun maailmalla riehui H1N1-sikainfluenssa. WHO julisti taudin pandemiaksi, mikä johti voimakkaisiin toimiin taudin torjumiseksi. Monissa maissa ihmisiä mm. painostettiin ottamaan rokote.

Asiantuntijat moittivat YK-järjestöä epäonnistuneesta tiedottamisesta. Järjestö ei kyennyt antamaan oikea-aikaisia ohjeita kansallisille terveysviranomaisille.

Järjestön internet-sivuilla oli mm. erilaisia määritelmiä sille, milloin tautiepidemia määritellään pandemiaksi.

Asiantuntijat eivät kuitenkaan vahvista, että WHO:n johto olisi toiminut taloudellisten pyrkimysten perusteella tehdessään pandemiapäätöksen. Päätöksellä oli nimittäin suuria taloudellisia vaikutuksia, kun eri maat alkoivat tilata suuria määriä rokotteita. Monilla WHO:n johtajilla oli kytköksiä lääkeyhtiöihin.

Raportissa todetaan tosin, ettei WHO kyennyt riittävästi käsittelemään sen johdossa vallinneita intressiristiriitoja, mikä pahensi siihen kohdistuvia epäluuloja.

Asiantuntijat suosittelevat, että WHO uudistaa pandemioiden varalle tekemänsä valmiusohjeet ja yksinkertaistamaan niitä. Lisäksi yleisölle annettavan tiedotuksen ohjeita on uudistettava sekä rutiini- että hätätilanteita varten.

Lähteet: AFP