Napajäätiköt sulavat ennakoitua nopeammin

Napajäätiköiden sulaminen on nopeutunut Grönlannissa ja Etelämantereella 20 vuoden aikana. Tuore tutkimus osoittaa, että jään sulaminen pelkästään näillä alueilla on pian suurin syy merenpinnan nousuun, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

luonto

Tutkimustulokset osoittavat samaa kuin monet aiemmatkin tulokset: merenpinta nousee nopeammin kuin hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC arvioi vuonna 2007.

Satelliittikuvista ja ilmastomalleista tutkijat ovat laskeneet Grönlannin ja Etelämantereen jäätiköiden kutistuvan niin paljon, että merenpinta nousee 1,3 milliä joka vuosi. Kaiken kaikkiaan merenpinta nousee kolme milliä vuosittain.

Tutkijoiden mukaan napajään sulaminen nopeutuu ennakoitua nopeammin.

Vuonna 2006 Grönlanti ja Etelämanner menettivät 475 gigatonnia eli miljardia tonnia jäätä. Keskimäärin Grönlannista sulaa nyt 22 gigatonnia enemmän vuosittain. Grönlantia suurempi ja kylmempi Etelämannerkin menettää 14,5 gigatonnia enemmän kuin ennen.

Saarivaltiot vaarassa kadota

Jos näin jatkuu, Grönlannin ja Etelämantereen sulaminen voi nostaa merenpintaa 15 senttiä vuoteen 2050 mennessä. Samaa tahtia pelkästään Grönlannin ja Etelämantereen sulaminen nostaa merenpintaa 56 senttiä vuoteen 2100 mennessä.

IPCC arvioi vuonna 2007, että kaiken kaikkiaan merenpinta nousisi 59 senttiä 2100 mennessä. Tuolloin kuitenkin jo myönnettiin, ettei tietoa ollut riittävästi ja arvio oli alakantissa.

Vuoden 2007 jälkeen moni tutkimusryhmä on arvioinut, että merenpinnan nousu metrillä tai kahdella on todennäköistä. Saarivaltiot ja maat, joilla on matala rannikko kuten Bangladesh, kärsivät muutoksesta laajasti.

Tutkimus julkaistaan lähipäivinä Geophysical Research Letters -julkaisussa.

Lähteet: YLE Uutiset