1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaalit 2011

Kokoomus tyrmää ay-liikkeiden ryhmäkanteen

Kokoomus ei kannata ammattiliittojen kollektiivista kanneoikeutta taistelussa harmaata taloutta vastaan, koska jokaisen pitää ajaa omaa asiaansa oikeudessa. Vasemmistoliitto syytti kokoomusta palkansaajien vaalitentissä ihmisten jättämisestä harmaata taloutta pyörittävien rikollisten armoille.

Jyrki Katainen tutustui papereihinsa ennen palkansaajakeskusjärjestöjen vaalipaneelin alkua. Kuva: Yle

Puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen sanoi palkansaajakeskusjärjestöjen vaalipaneelissa, että hänen oikeusvaltiossaan jokainen ajaa omaa asiaansa eikä anna sitä muiden käsiin.

- Mielestäni tälläinen loukkaisi oikeusturvaa. Minä en hyväksy sitä, että ihmisen henkilökohtaista oikeutta voitaisiin siirtää toiselle. Rikollisuutta ei tietenkään pidä hyväksyä, näihin pitää pystyä puuttumaan, mutta meillä on muita keinoja, kuten oikeuden -ja poliisin menetelmät, sanoi Katainen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki syytti Kataista ihmisten jättämisestä taistelemaan yksin harmaata taloutta vastaan.

- Ymmärrätkö, mikä se todellinen tilanne siellä kentällä on, rikolliset uhkailee, pitää näitä kurissa. Ei ihmiset uskalla tai pysty käymään oikeutta. Sinä olet sitä mieltä, että jätetään ne näiden rikollisten armoille, jotka pyörittää harmaata taloutta, ei anneta ammattiyhdistysliikkeen tukea näitä yksilöitä, totesi Arhinmäki.

Vasemmistopuolueet ja palkansaajajärjestöt ovat vaatineet kollektiivista kanneoikeutta asioissa, joissa yksittäinen työntekijä ei jostain syystä voi itse ajaa asiaansa oikeudessa. Viimeksi tänään torstaina SDP:n puoluehallitus vaati kanneoikeutta vedoten Olkiluodon ydinvoimalatyömalla esiin tulleisiin sopimusrikkomuksiin.

Kahdeksan eri puolueen edustajat ottivat torstaina osaa palkansaajajärjestöjen vaalitenttiin. Tentissä olivat mukana kaikkien muiden puolueiden puheenjohtajat paitsi RKP:n Stefan Wallin ja perussuomalaisten Timo Soini.

Talouteen, työllisyyteen, työmarkkinapolitiikkaan ja työelämän kehittämiseen keskittynyt vaalitentti pidettiin Helsingissä.