Narkolepsiaepäilyjen määrä kasvoi

Suomessa ilmenneiden Pandemrix-rokotteesta johtuvien narkolepsiailmoitusten määrä on kasvanut. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan epäiltyjä narkolepsia- tai katapleksiatapauksia on ilmoitettu kaikkiaan 69 kappaletta.

Kotimaa
Pandemrix-rokotetta sisältävä purkki.
YLE / Tuuli Liekari

Näistä 57:llä ilmenee narkolepsiaa ja katapleksiaa. Aiemmin tautitapauksia oli 52. Seitsemän potilaan diagnosointi on kesken.

THL on saanut keskiviikkoon mennessä 900 haittailmoitusta, joissa epäillään sikainfluenssaa vastaan käytetyn Pandemrix-rokotteen aiheuttaneen erinäisiä oireita. Epäillyt 69 narkolepsiatapausta sisältyvät näihin haittailmoituksiin.

- Ilmoitukset ovat erilaisia Pandemrix-rokottamisen jälkeen ilmenneitä lääketieteellisiä haittoja, joissa ilmoittava lääkäri tai terveydenhoitaja on epäillyt, että lääketieteellinen tapahtuma on jonkinlaisessa syy - seuraus -suhteessa rokottamiseen. Kyseessä on ajallinen yhteys ja vain osalla on syy - seuraus -suhde, sanoo erikoistutkija Hanna Nohynek THL:sta.

182 haittailmoitusta on luokiteltu vakaviksi. Vakaviksi luokitellaan tapaukset, jotka vaativat sairaalahoitoa, aiheuttavat pysyvää haittaa, uhkaavat elämää tai johtavat kuolemaan. Vakavuusluokittelu voi vielä muuttua, sillä jotkut potilastiedot tarvitsevat täydennystä.

On epätodennäköistä, että uusia tautiepäilyjä enää ilmaantuisi, sillä narkolepsian oireet ilmenevät muutama kuukausi rokotteen saamisen jälkeen.

Lähteet: YLE Uutiset