Muiden hyväksi on fantasia-aineksia sisältävä draama

Ohjaus: Oscar Santos Alkuperäinen nimi: El mal ajeno Alkuperämaa: Espanja Pääosissa: Eduardo Noriega, Belén Rueda, Angie Cepeda K-15

Ylen aamu

Diego on itsensä tunteille immuuniksi saattanut lääkäri. Eräänä päivänä sairaalassa Diegon potilaana olevan naisen mies vetää yllättäen esiin pistoolin ja ampuu Diegoa ja itsensä. Herätessään tunteja myöhemmin Diego ei muista tapauksesta muuta kuin korvia repivän äänen ja oudon tunteen kehossaan. Kun sitten joukko Diegon hoitamia potilaita alkaa parantua ilman näkyvää syytä, alkaa Diego uskoa, että hänelle on suotu kyky parantaa ihmisiä vain koskettamalla heitä. Diego saa kuitenkin pian huomata että hänen uudella kyvyllään on hintansa, ja hän joutuu tekemään päätöksen, jolla on peruuttamattomia seurauksia niin hänelle itselleen kuin hänen läheisilleen.

Espanjalainen kauhuelokuva on edellisen vuosikymmenen aikana saanut yhä enemmän kansainvälistä nostetta. Omalta osaltaan espanjalaisen kauhun nousun taustalla ovat sellaiset ohjaajat kuin Guillermo del Toro ja Alejandro Amenábar, joiden elokuvat Pan's Labyrinth (2006) ja The Others (2001) ovat olleet oivia lajityypin edustajia ja sen uudistajia.

Nyt ensi-iltaan tuleva Amenábarin tuottama Muiden hyväksi on enemmän fantasia-aineksia sisältävä draama kuin kauhuelokuva, hiukan samaan tapaan kuin alkuvuodesta meillä nähty del Toron tuottama Julian silmät. Muiden hyväksi elokuvan teemana on modernin ihmisen vieraantuminen. Tämän visuaalisesti tyylikkään elokuvan sanomaan on vain hiukan vaikea suhtautua täydellä vakavuudella, kun elokuvan tarina on suoraan sanoen ja anteeksi, melkoisen naiivi. Elokuva tuo käsittelytavaltaan mieleen vuosien takaisen, tv:n camp-klassikoihin lukeutuvan sarjan Hämärän rajamailla, jonka pahasti ylivenytetty osa tämä voisi olla.

Lähteet: YLE Uutiset / Esko Rautakorpi