1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Stonehengen vanhat ja nuoret riipustelut tutkitaan laserilla

Brittiläinen Stonehengen kivimonumentti tutkitaan lasersäteillä. Englannin kulttuuriperintöä suojelevan English Heritage -järjestön tutkimuksessa kartoitetaan tämän kuun aikana Stonehengen kivien kaikki kaiverrukset, niin pronssikautiset kuin nuoremmatkin.

Kuva: Tiina Karjalainen / YLE

Lasertekniikan avulla kivistä voidaan erottaa aivan pienetkin piirtojäljet, jotka aika on hionut miltei sileiksi. Edellinen kartoitus kymmenisen vuotta sitten perustui valokuvaukseen. Siinä näkyivät vain varsin syvät kaiverrukset.

Stonehengen ensimmäiset kaiverrukset löydettiin 50 vuotta sitten. Niissä on kirveitä ja yksi tikari. Kirveiden muoto on tyypillinen varhaisimmalle pronssikaudelle. Kuvien uskotaan olleen uhrilahjoja, sillä metalliaseet olivat pronssikaudella hienointa mahdollista tekniikkaa.

Sittemmin kaivertelijat ovat myös halunneet tehdä samaa kuin nykyajan ajan tagien tekijät: jättää muiston itsestään ja olemassaolostaan.

Yksi huomioita herättäneistä graffiteista on nimi "Wren", jonka kaivertajaksi uskotaan arkkitehti Sir Christopher Wren. Lontoon St Paulin katedraalin suunnitellut Wren vietti paljon aikaan sukunsa talossa lähellä Stonehengeä 300 vuotta sitten.

Lasertutkimus on samalla osa laajempaa projektia, jossa kartoitetaan Stonehengeä ympäröivät maavallit ja lähitienoot. Pyrkimyksenä on saada lisätietoa siitä, miten ja minkä vuoksi Stonehenge pystytettiin miltei 4 000 vuotta sitten.