"Ihmiset ovat jännittyneessä ja hermostuneessa tilassa"

Japanin pääsaaren Honshun pohjoisosaan iskenyt tsunami on aiheuttanut valtavaa tuhoa. Useiden ihmisten kerrotaan kuolleen ja monien loukkaantuneen. Paikalla olleet suomalaiset ovat kertoneet kokemuksistaan sähköpostitse YLE Uutisille.

Ulkomaat
Ihmisiä istumassa lattialla.
Järistyksen vuoksi jumiin jääneet ihmiset istuivat Tokyu-linjan aseman edustalla Yokohamassa.Cory Lum / EPA

"Ollaan miehen kanssa Australian itärannikolla Queenslandin osavaltiossa, ja täällä tiedotusvälineissä esiintyvät asiantuntijat sanovat, ettei Australialla pitäisi olla hätää tsunamin suhteen, mutta tilanteen kehittymistä seurataan jatkuvasti. Eräs asiantuntija arvioi, että jos tsunami tänne tuleekin, niin aallot jää niin pieniksi että niitä tuskin huomaa."

- Minna

"Olen Tokiossa Tokion teknillisessä korkeakoulussa vierailevana tutkijana. Olin postissa, kun ensimmäinen järistys tuli noin klo 14.45. Aluksi luulin, että minua huimaa, kunnes ymmärsin mistä oli kyse. Vanhukset istuivat lattialle ja minä tiedustelin, että pitäisikö meidän siirtyä ulos. Katselin kattoa, että onko siellä jotain, mikä voisi pudota päähäni.

Ensimmäistä kertaa maanjäristystä kokevana, en tiennyt onko tämä pieni vai iso järistys. Sitten järistys voimistui, ja yksi postin työntekijöistä ohjasi asiakkaat ulos rakennuksesta. Meitä ei kuitenkaan päästetty kadun jalkakäytävälle, koska viereinen rakennus on remontissa ja pelättiin sieltä tippuvan jotain. Sitten seisoimme oviaukossa ja postin työntekijä piti minusta kiinni ja minä pidin kiinni talosta. Seisoimme siinä pitkän tovin ja katselin ihmisiä kadulla, jotka kyykistyivät ja peittivät päänsä.

Järistyksen loputtua siirryin nopeasti viereiselle kampusalueelle, jossa kaikki opiskelijat ja työntekijät olivat siirtyneet ulos rakennuksista. Sitten alkoi taas järistä. Järisi myös vertikaalisesti, joka on kuulemma vaarallisempaa. Se näkyi siten, että vieressä ollut suuri rakennus ikäänkuin tärisi ja hyppi. Järinä jatkui noin kello 18.30 asti. Palasimme sisään toimistoomme jossain vaiheessa. Talon seinät ovat halkeilleet ja tavarat ovat pudonneet hyllyiltä lattialle.

Puhelimilla pääsee edelleen huonosti läpi ja yhteydet pätkivät. Ihmiset ovat jännittyneessä ja hermostuneessa tilassa. Tämä on voimakkain järistys, mitä paikalliset työkaverini ovat kokeneet. Kaikki yrittävät saada perheenjäseniinsä yhteyttä. Itse sain soitettua yhden puhelun suomeen. Ihmiset jonottavat taksiasemilla, koska junat eivät kulje. Kihlattuni oli kadulla suurimman järistyksen aikaan, ja joutui ottamaan kiinni katutolpasta. Onneksi olimme kuitenkin lähellä toisiamme, koska paikasta toiseen liikkuminen on nyt todella hankalaa."

- Minni

"Järistys oli todella voimakas, tavaroita putoili hyllyistä ja arkistokaappikin kaatui kyljelleen lattialle. Nyt 4,5 tuntia myöhemmin on vieläkin jälkijäristyksiä ja odotellaan täällä etelärannikolla tuleeko evakuointikäskyä. Tsunamin vaikutukset pitäisi tuntua täällä n. tunnin päästä... vaan eiköhän täältä selvitä hengissä. :-)"

- Hannele

"Kyotossa järistys tuntui vain huimauksena. Kyotossa, noin 500 kilometrin päässä järistysalueesta ei ole järistyksestä johtuneita vaurioita tai ihmisuhreja."

- Jussi

"Asun Japanissa Honshun saarella, tosin Osakassa, eli suhteellisen kaukana järistyksen keskuksesta. Järistys tuntui lievänä täällä asti hetki sen jälkeen kun järistys oli sattunut pohjoisempana.

Olin kotona, ja asuintaloni alkoi huojua kuin olisin ollut laivalla kovan merenkäynnin aikaan. Huojunta oli kuitenkin sen verran tasaisen rauhallista ja verkkaista, etten ensin tullut ajatelleeksikaan maanjäristyksen mahdollisuutta. Luulin, että vika on minussa, ja että minua pyörryttää. Sain kuulla maanjäristyksestä vasta huojunnan loppumisen jälkeen kun katsoin uutisia internetistä.

Osakassa koetun tärinän lievyydestä johtuen tapahtunut ei näy käsittääkseni täällä katukuvassa tai muutenkaan juuri lainkaan. Tokiossa asuva tuttuni kuvaili järistystä tapahtuneen jälkeen internetissä erityisen voimakkaaksi. Sendaissa, lähempänä järistyksen keskusta, asuvaan toiseen tuttuuni en ole saanut yhteyttä. Paikalliset tiedotusvälineet uutisoivat sattuneesta intensiivisesti."

- Tero

Lähteet: YLE Uutiset