1. yle.fi
  2. Uutiset

Pikseliähky-festivaali tarjoilee sähkötapaksia

Elektronisen taiteen festivaali Pikseliähky täyttää kymmenen vuotta. Helsingissä Suomenlinnassa tällä viikolla järjestettävässä tapahtumassa esitellään kokeellista ja yhteiskunnallisesti kantaaottavaa taidetta. Festivaalin työpajoissa on tehty esimerkiksi sähkötapaksia.

kulttuuri
Kauhassa olevaan ruoka-annokseen johdetaan sähköä.
Sähkötapasannos kauhassa.FoAM

Pikseliähky on festivaali, jossa yhdistyvät taide, tiede ja design. Tapahtuma sai alkunsa kymmenen vuotta sitten, jolloin sille oli uuden teknologian kasvun myötä tilaus. Myös tapahtuman nimi viittaa siihen, kertoo Pikseliähkyn taiteellinen johtaja Juha Huuskonen

- Kymmenen vuotta sitten veikattiin, että pikseliähky-sana on tulevaisuudessa käytössä, eli kun on saanut yliannostuksen pikseleitä, niin on tällainen olotila. Festivaali tarjoaa lääkettä siihen. Olemme pyrkineet siihen, että tapahtumassa ei ole standardien mukaan tehtyjä teknologioita. Pyrimme pääsemään perusnäyttöpäätteestä irti ja tekemään ihan muuta.

Huuskosen mukaan elektroninen taide on käsitteenä haasteellinen.

- Se oli selkeämpi määritelmä joskus parikymmentä vuotta sitten, kun asia oli uusi. Tänä päivänä se on paljon moniulotteisempaa. Alusta lähtien on kuitenkin ollut tärkeää haastaa valtavirran käsitys teknologiasta. Yleensä teknologia mielletään sellaisena, jota ostetaan kaupasta, ja joka on tarkoitettu insinööreille. Me teemme asiat päinvastoin eli kasaamme laitteita purkalla ja liimalla.

Kymmenen vuoden aikana Pikseliähkyn tärkeimpiä teemoja ovat olleet digitaalinen media ja julkinen tila. Viime vuosina ekologiset teemat ovat nousseet pinnalle. Pikseliähky pyrkii myös haastamaan kertakäyttökulttuurin. Tänä vuonna festivaali tarjoilee erityisesti biologiaan ja DNA:han liittyvää taidetta.

Sähkötapakset pistävät miettimään energian kiertokulkua

Pikseliähkyn seminaareihin ja työpajoihin osallistuu tänä vuonna yli sata ulkomaalaista vierasta. Mukana on taiteilijoita, tutkijoita, hakkereita ja kulttuurikriitikoita.

Torstaina festivaalilla järjestettiin kansainvälisen FoAM-taiteilijaryhmän työpaja, jossa opeteltiin, kuinka kasvien yhteyttämistä tutkimalla syntyy sähkövirtaa ja ruokalajeja eli sähkötapaksia.

- Yhtenä päämääränä sähkötapaksien tekemisessä on saada ihmiset ajattelemaan energian kuluttamista ja sitä, kannattaisiko kasveihin varautuneen energian hyödyntämistä tutkia enemmän, kertoo ryhmän belgialainen taiteilija ja tutkija Bartaku eli Bart Vandeput.

Työpajaan osallistunut venezuelalainen Sandra käytti tapaksensa valmistamiseen muun muassa porkkanoita, punajuuria ja tyrnimehua. Tapasten pohjana on käytettävä myös jotain sähköä johtavaa, kuten leväpohjaista agarhyytelöä. Maku ei siis välttämättä ole paras mahdollinen kulinaristinen nautinto. Sähkötapaksia on tehty tässä vaiheessa noin sata ja onnistunut tulos on saatu vasta noin 20 kerralla.

- Tavoitteena on saada päivän lopuksi tapaksesta sähkön maku ja tunne suuhun tai kielen päälle. Mutta on tässä muitakin puolia. Tämä valmistuu niin hitaasti, että tässä on myös meditatiivinen puolensa, Sandra nauraa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Ville Vedenpää

Lue seuraavaksi