Mirja Männikkö: " Järistys tuntui Tokiossa"

Tokiossa asuva veteliläinen Mirja Männikkö sanoo, että järistys tuntui sielläkin. Jälkijäristyksiä on ollut useita. Nivalassa vaihto-oppilaana ollut Kaho Kitayma sanoo, että järistys on aiheuttanut sekasortoa pohjoisella Hokkaidon saarella. Alueen suurteollisuudella ei järistysalueelle vakituisesti sijoitettuja työntekijöitä.

maanjäristykset

Saaren sisäosissa asuvan Kitayman mukaan Hokkaidon asukkaat ovat varautuneet mahdolliseen uuteen järistykseen. Järistyksen nostama suuri hyökyaalto aiheutti kaaoksen Hokkaidon rannikolla.

Männikkö opiskelee japanin kieltä ja kulttuuria, hän palaa kotimaahan lokakuussa tänä vuonna.

Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoululla on tällä hetkellä yksi opiskelija vaihdossa kauempana tuhoalueesta sijaitsevassa Osakassa. Myös häneen on oltu yhteydessä.

Kokkolan suurteollisuusalueen yrityksillä ei ole Japanin maanjäristysalueella vakinaisesti sijoitettuja työntekijöitä. Myöskään UPM:n Pietarsaaren tehtailta ei tiettävästi ole työmatkailaisia Japanissa.

OMG Kokkola Chemicalsilla on myyntikonttori Tokiossa, sen työntekijät ovat japanilaisia. Yksi OMG:n työntekijä työskentelee ja asuu perheineen muualla Japanissa. Heillä ei OMG:n mukaan ole hätää.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa