Järistys tuntui satojen kilometrien päässä

Pohjois-Savon evankelis-luterilainen Kansanlähetys -yhdistyksen lähetystyöntekijä Lauri Palmu on ollut kesäkuusta lähtien Japanissa. Palmut asuvat useiden satojen kilometrien päässä tsunamin runtelemasta alueesta, mutta järistykset tuntuivat myös heidän asuinalueellaan.

maanjäristykset
Japanin kartta
YLE

Palmun perhe työskentelee Osakan ja Koben välissä sijaitsevassa Nishinomiyan kaupungissa. Lauri Palmu oli maanjäristyksen aikaan arkiaskareittensa parissa.

- Olin järjestämässä kirkkosalia tulevaa lasten englannin piiriä varten. Kuulin maanjäristyksestä vasta sitten kun äidit tulivat lastensa kanssa kirkkoon ja kertoivat asiasta. Itse en ollut huomannut yhtään mitään, Palmu kertoo.

Huoli ystävistä ja sukulaisista

Voimakas järistys tuntui ja ravisutti kuitenkin taloja hyvin lähellä. Palmujen tuttavaperhe, joka asuu vain parin kilometrin päässä, ovat kertoneet tunteneensa järistyksen.

- Heillä oli talo heilunut niin paljon, että isä ja poika olivat lähteneet juoksemaan järistysten välissä pihalle. Se, että tuntuuko järistys, riippuu ihan siitä, että miten järistysaallot kulkevat maan sisällä. Jotkut talot heiluvat ja toiset eivät, Palmu kuvailee.

Lauri Palmu on tavannut tämän päivän aikana paikallisia ihmisiä, jotka ovat hyvin huolissaan järistysalueella asuvista ystävistä ja sukulaisistaan.

- Kaikilta televisiokanavilta tulee suoraa lähetystä, jossa näkyy tätä tuhoa ja mitä tsunamista on aiheutunut. Se vaikuttaa siihen, että etenkin lapset ovat hyvin järkyttyneitä. He eivät ymmärrä tilannetta kuitenkaan samalla tavalla kuin aikuiset.

Japanissa on varauduttu järistyksiin

Tiedotus Japanissa toimii Palmun mukaan hyvin. Tietoa tsunamivaroituksista on päivitetty jatkuvasti. Osa syy hyvään tiedottamiseen lienee siinä, että maanjäristykset ovat melko yleisiä Japanissa.

- Aina tällainen isompi järistys tietenkin järkyttää. Erona oikeastaan muihin maihin on se, että Japanissa on osattu varautua tähän. Kaikki rakennukset on rakennettu maanjäristyksiä silmällä pitäen ja junat pysähtyvät automaattisesti. Koko yhteiskunta on rakennettu niin, että se ei pysähdy maanjäristykseen, Lauri Palmu kertoo.

Lähteet: YLE Savo