En hiihdä enää ikinä - innon kadottamiselle syy

Kaunis kevätsää houkuttelee laduille uusia innokkaita hiihtäjiä vanhojen aktiiviharrastajien joukkoon. Ajatus mukavasta hiihtolenkistä raikkaassa ulkoilmassa voi tuntua ajatuksena mukavalta, mutta usein harrastusinnon tappaa ensimmäinen hiihtolenkki lipsuvilla suksilla.

hiihto
Antero Saari

Suksien hoito nousee esille viimeistään siinä vaiheessa kun ensimmäiset kilometrit ovat takana ja suksien lipsuminen alkaa tuoda tummia pilviä harrastuksen keskelle. Kun mieli on maassa ja 180 asteen käännös kohti kotia on tehty, lisätään koettelemusta vielä liian lämpimällä toppa-asulla. Tässä vaiheessa soppa on valmis. Minä en hiihdä enää koskaan!

Kuopiolaisella Antero Saarella on takanaan reilut 20 vuotta kokemusta suksien huoltamisesta. Saari haluaa kumota väitteen suksien voitelemisen vaikeudesta.

- Kunnolliseen huoltoon menee aikaa noin 15 - 20 minuuttia ja nykyisin tarjolla on myös sellaisia suksia, joita ei tarvitse edes voidella.

Makkaranpaistosukset sunnuntaihiihtäjälle

Marketeissa ja urheiluliikkeissä on nykyisin tarjolla paljon suksivaihtoehtoja. Kun suksia on ostamassa, niin kannattaa miettiä myös tarkoitusperiä suksien käytölle. Jos ajatuksena on käydä kerran tai pari vuodessa esimerkiksi saaressa paistamassa makkaraa, niin silloin voi ostaa halvan suksipaketin.

Jos taas kuntoilupuuska iskee ja tähtäimessä on viikoittainen tarve suksille, niin silloin kannattaa sijoittaa suksiin satanen tai enemmän, sillä silloin ei makkaranpaistosukset enää riitä. Halpojen suksien ongelmaksi osoittautuu suksien voitelu, koska pohjamateriaali voi olla sellainen joka ei ime voiteita.

Laturetket houkuttelevat sivakoimaan

Parhaat hiihtokelit ovat nyt meneillään ja erilaisia hiihtotapahtumia järjestetään ympäri Suomea. Laturetkien pituuksissa on paljon valinnan varaa. Tänä viikonloppuna Pohjois-Savossa järjestetään ainakin kaksi laturetkeä.

Jo 39. kerran järjestettävä Paulintaival laturetki hiihdetään vuosittain maaliskuun 2. sunnuntaina, eli tänä vuonna 13.3.2011. Laturetken reitti kulkee Lapinlahdelta Varpaisjärven kautta Nilsiän Tahkovuorelle.

Koko reitin pituus on 54 kilometriä, mutta matkaa voi hiihtää myös osissa. Lapinlahden ja Varpaisjärven välinen matka on 26 kilometriä ja Varpaisjärveltä Nilsiään matkaa kertyy 28 kilometriä. Kaikki reitit voi hiihtää joko perinteisellä tai vapaalla hiihtotavalla.

Vuonna 1938 maastohiihdon maailmanmestaruuden voittaneen nilsiäläisen Pauli Pitkäsen mukaan nimetylle laturetkelle osallistuu vuosittain viitisen sataa hiihtäjää.

Viikonloppuna laturetkelle pääsee myös Varkaudessa. Varkauden laturetken lyhin matka on 10 kilometriä, ylärajaa matkan pituudelle ei ole. Laturetki järjestetään lauantaina ja sunnuntaina.

Maltti on valttia

Hiihtämistä ei kuitenkaan kannata ottaa heti sekuntikelloa vastaan taistellen. Varaa tarpeeksi aikaa lenkin tekoon ja muista pitää juomataukoja.

Esimerkiksi perheen kanssa voi hiihdellä rauhallisesti moottorikelkan uria pitkin, vaikka tutulle makkaranpaistopaikalle.

Lähteet: YLE Savo