Ilomantsilaislähtöinen opiskelija Japanissa: Ystävät kertoivat pilvenpiirtäjien heiluneen

Japanissa opiskelee vaihdossa ainakin yhdeksän itäsuomalaista opiskelijaa. YLE Pohjois-Karjala tavoitti ilomantsilaislähtöisen Maarit Karhapään, joka opiskelee Osakan lähellä Narassa.

Japani
Reuters-TV NHK World

Maarit Karhapää kertoo, että hänen osakalaiset ystävänsä kertoivat pilvenpiirtäjien heiluneen voimakkaasti.

- Pienemmissäkin rakennuksissa ihmiset olivat paenneet portaiden kautta.

Karhapää on seurannut televisiosta hätätiedotteita.

- Television avattuani huomasin, että sieltä tulee ihan jatkuvasti tiedotteita miten tulee toimia ja missä on vaaranpaikat ja miten korkeita aaltoja on odotettavissa, toteaa Karhapää.

"Tuntuu aika omituiselta"

Naran kielikoulussa opiskelevalla Maarit Karhapäällä oli onni puolellaan, sillä vain muutaman viikon päästä hänen on määrä muuttaa töihin järistysalueella sijaitsevaan Sendaihin.

- Kieltämättä tuntuu aika omituiselta. Ilkeä sanoa näin, mutta tuntuu tavallaan onnekkaalta, että näin kävi ennen muuttoa. Ei tällaista toivo koskaan sattuvan, Karhapää sanoo.

Suomalaisia vaikea tavoittaa

Katkot puhelinyhteyksissä ovat vaikeuttaneet Japanissa asuvien suomalaisten löytämistä. YLE Keski-Suomen toimitus tavoitti aiemmin perjantaina Joensuun Pielisensuun seurakunnan Japanissa olevan nimikkolähetin, Johanna Tervosen. Hänellä on kaikki hyvin.

Itä-Suomen yliopistolla on tällä hetkellä yhdeksän opiskelijaa vaihdossa Japanissa. Suomalaisista vaihto-opiskelijoista neljä on Osakassa, neljä Kiotossa ja yksi Utsunomiyassa, joka on lähimpänä nyt tiedettyjä tuhoalueita. Yliopisto on jo tavoitellut osaa opiskelijoista mutta ei ole saanut heitä vielä kiinni.

Myöskään lieksalaisyntyiseen Japanin senaattoriin Marutei Tsuruseen ei ole saatu yhteyttä. Puhelinyhteydet Japaniin tsunamialueella ovat poikki. Tsurunen, entiseltä nimeltään Martti Turunen lähti Lieksasta Japaniin 1970-luvulla.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala