1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Säteilyturvakeskus: Reaktorin sydämen sulaminen mahdollista, mutta epätodennäköistä

Suomen Säteilyturvakeskuksen pääjohtajan Jukka Laaksosen mukaan ydinreaktorin sydämen sulaminen, eli niin sanottu Kiina-ilmiö on mahdollinen Fukushiman voimalassa Japanin tsunamituhoalueella. Laaksosen mukaan tämä on kuitenkin epätodennäköistä.

Ulkomaat
Ilmakuva ydinvoimalasta.
Fukushiman ydinvoimala Tokion lähistöllä.Reuters-TV

- Niin sanotusta Kiina-ilmiöstä on puhuttu paljon. Se on nyt hyvin lähellä. Nyt saatetaan nähdä se ensimmäisen kerran, Laaksonen sanoi A-studion haastattelussa.

- En pidä sitä todennäköisenä, mutta se on kuitenkin hyvin lähellä verrattuna siihen, mitä se on koskaan aikaisemmin ollut. En kuitenkaan usko, että tilanne pahenisi. Mutta jos pahenee, siinä on vielä muutama tunti aikaa toimia, Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Jukka Laaksonen kertoi YLE Uutisille.

Laaksosen mukaan Japanin ydinvoimalat on rakennettu kestämään maanjäristykset, mutta niiden sähköjärjestelmiä ei. Fukushimassa ongelmana on, että jäähdytysjärjestelmä ei toimi, koska yhteys ulkoiseen sähköverkkoon on menetetty eivätkä dieselgeneraattorit ole käyttökunnossa.

Laaksosen mukaan Japania on huomautettu asiasta kansainvälisesti jo aiemmin. Suomessa ja muualla Euroopassa myös sähköjärjestelmien toiminta on varmistettu.

- Olemme ihmetelleet pitkään. Japanilta on kysytty useita kertoja, miksei järjestelmiä ole saatu kuntoon, Laaksonen ihmetteli.

Suomen Säteilyturvakeskuksen mukaan vaaraa polttoaineen vaurioitumisesta ja siitä aiheutuvasta päästöstä ei Fukushimassa ole niin kauan, kun reaktorissa oleva polttoaine saadaan pidettyä veden peittämänä.

Vuonna 1979 Yhdysvaltain Three Mile Islandin ydinvoimalaitoksessa sattunut onnettomuus johtui jäähdytysveden vähentymisestä. Tällöin ydinreaktori kuivui, ylikuumeni ja lopulta suli osittain. Radioaktiivisia aineita levisi runsaasti laitoksen sisätiloihin, mutta päästöt ympäristöön olivat vähäiset.

Japanissa on 60 ydinvoimalaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi