Suomalainen opiskelija jälkijäristysten keskellä: "Puhelimet ovat tukossa"

Lokakuusta lähtien Tokiossa opiskellut veteliläinen Mirja Männikkö kertoo YLE Keski-Pohjanmaalle omassa Facebook-viestissään tuntojaan perjantai-iltapäivän (Japanin aikaa) maanjäristyksestä ja sen vaikutuksista tokiolaisten elämään.

Ulkomaat
Junamatkustajat jonottavat yleisöpuhelimiin.
Junamatkustajat jonottivat Tokiossa yleisöpuhelimiin järistyksen katkaistua suuren osan matkapuhelinyhteyksistä.Franck Robichon / EPA

Mirja Männikkö on ollut opiskelemassa japanin kieltä ja kulttuuria Tokiossa viime lokakuusta saakka. Hän asuu tyttökoulun asuntolassa ja kuvailee klo 15 aikaan alkanutta järistysten sarjaa Tokiosssa seuraavasti:

- Täällä tosiaan kaikki on hyvin, vaikka vähän vielä onkin heilutellut pitkin iltaa. Asun kansainvälisessä opiskelija-asuntolassa, joten meillä saattaa toiminta ja asioiden kulku olla vähän erilaista muutenkin. En ole oikeastaan tänään käynyt 'ulkona', joten en voi kertoa oikeastaan muuta kuin mitä täällä asuntolassa on tapahtunut.

Mutta ei tämä Tokio ainakaan kokonaan kaaoksessa ole. Täällä Ikebukuron suuntimilla (Länsi-Tokiossa) on ainakin sujunut ihan rauhallisesti.

Balettitreeniä maanjäristyksen keskellä

-Olin asuntolamme salissa ykköskerroksessa treenaamassa (balettia) iltapäivällä ennen kolmea itsekseni. Huomasin, etten kuvitellut lattian heilumista, joten keskeytin.

Tärinä voimistui, joten suljin läppärin kannen ja odotin vähän aikaa. Tärinä jatkui vielä, ja seinällä olevat kaiuttimet yms. heiluivat aika reippaasti. Salissa ei kuitenkaan ole paljoa esineitä, saati sellaisia jotka voisivat kaatua tai sinkoilla ympäriinsä, joten jäin istumaan lattialle (mietin kyllä menisinkö pöydän alle, mutta en katsonut aiheelliseksi). Tärinä rauhoittui jonkun ajan päästä (olisiko yhteensä kymmenisen minuuttia kestänyt).

Aulan asuntolatädit kuuluttivat, että äsken oli iso maanjäristys, oletteko kunnossa kaikki, mutta koska mitään ei sen enempää tapahtunut, katsoin parhaaksi jatkaa sitä mitä olin tekemässä.

- Olin kerinnyt jonkun aikaa treenata, kun taas alkoi täristä (15.10 kieppeillä). Ei ihan niin kovaa kuin edellisellä kerralla, mutta ihan tarpeeksi kuitenkin. Tein taas saman kuin aiemminkin, tällä kertaa istahdin vähän kauemmas kattolampusta. Tärähtelyn loputtua sain sitten jatkettua treenini loppuun, kuvailee opiskelija Mirja Männikkö

Passi ja pankkikortti taskussa

- Tulin vaihtamaan vaatteet huoneeseeni, ja odotin, että täällä olisi olleet esineet levällään, sillä aiemmissakin pikkujäristyksissä esim. kirjahylly on heilunut kiitettävästi. Yllätyksekseni täällä oli kuitenkin vain muutama tavara lennellyt. Esim. shampoopullot tulleet pois peilikaapin päältä, ja kirjahyllystäni ompeluneulapaketti lentänyt lattialle. Vaihdoin vaatteet ja menin alakertaan katsomaan uutisia. Nappasin varuilta passin ja pankkikortit sekä vähän rahaa taskuun.

Olin tunnin alhaalla, ja sitten tädit sanoivat että on ihan turvallista palata huoneisiin. Olimmekin osan tytöistä (tämä on siis tyttökoulun asuntola) kanssa alkaneet jo kyllästyä odotteluun, että alkaisi tai loppuisi nyt, olisi kiva päästä jatkamaan rauhallista elämää.

Puhelimet tukossa - sosiaalinen media toimii

Mirja Männikkö jatkaa kuvailuaan Facebook-viestisssään:

- Siitä iltapäivästä eteenpäin tähän asti ( klo 22 Japanin aikaa - klo 15 Suomen aikaa) on välillä tosiaan heilutellut, pari kertaa vähän kovempaakin.

Mitä informaatioon tulee, niin ainakin televisiossa ja japanilaisilla nettiuutissivuilla sitä on ollut.

Puhelinliikenne on tukossa, en itse tosin ole kokeillut soitella, että joskus puhelinruuhka saataisiin purettua. Plus, että itse olen tavoittanut ihmiset sosiaalisella medialla.

Muutaman ystäväni perheisiin ei vielä ollut kysyessäni saatu yhteyttä. Yksi siis Sendaissa, yksi vähän kauempana Moriokassa.

Liikenne tahmoo - ihmiset kävelevät töistä kotiin

-Junaliikenne on käsittääkseni vieläkin jumissa (tärisee edelleen vähän). En ole käynyt asemalla katsomassa miten ilmoittelu sujuu, mutta yleensä onnettomuuden tms. sattuessa asemalla on jonkilaista informaatiota asiasta (tai vaihtoehtoisista reiteistä, busseista yms..), veikkaisin että nytkin vähintään aseman työntekijöiltä voi kysyä, missä mennään. Ilmeisesti sen verran huonosti kuitenkin pääsee millään, että tuttavani ovat joutuneet kävelemään töistä/asioiltaan koteihinsa. Huomenna olisi tarkoitus käyttää junaa, mutta katsotaan sitten miten onnistuu. Nettiaikataulut ainakin näyttävät vielä punaista.

Elämä näyttää ikkunasta suht normaalilta

Lähikauppamme ja konbinimme ('convenience store') ovat olleet auki, eli muuten täällä sujuu normaalisti, jos liikennettä ja puhelimia ei lasketa. Ei mitään erityisempiä varoituksia enää sen tsunamivaroituksen lisäksi päivällä. Sähköt ja internet toimineet koko päivän. Ikkunasta katsoessani kaikki näyttää samalta kuin ennenkin.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa