1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

STUK: Suuri päästöriski japanilaisvoimalasta

Suomen säteilyturvakeskuksen (STUK) johtajan Jukka Laaksosen mukaan ydinonnettomuuden riski Japanissa on lisääntynyt huolestuttavasti. Mikäli Fukushiman ydinvoimalan reaktorin sydän sulaa kokonaan, päästöt tulevat suuruusluokaltaan olemaan Tshernobylin turman tasoa, Laaksonen sanoi.

Ulkomaat
NHK Worldin kuvasta näkyy, että Fukushiman ydinvoimalan ensimmäinen reaktori on muuttunut luurankomaiseksi.
Fukushiman ydinvoimalan ensimmäinen reaktori on muuttunut luurankomaiseksi.NHK World

Laaksonen kertoi YLEn Aamu-tv:n puhelinhaastattelussa kuulleensa japanilaiselta tuttavaltaan, että voimalaitoksen ensimmäisen yksikön reaktorin sydämessä vedenpinta on laskenut huolestuttavan alas.

- Tässä vanhimmassa laitoksessa, joka on 470 megawatin laitos, reaktorin sydän alkaa vähitellen sulaa, jos ei ole jo sulanut.

Laakson kertoo kuulleensa jo kolmisen tuntia sitten tiedon, että reaktorin paineastiaan ei pystytty syöttämään vettä.

- Se on kiuhumassa kuivaksi. Tiedetään että käy huonosti, jos reaktorin sydän sulaa. Japanissa on odotettavissa merkittäviä päästöjä.

Mikäli reaktorin sydän sulaa kokonaan päästöjen vakavuutta voidaan Laaksosen mukaan verrata Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuteen.

- Sieltä tulee joka tapauksessa huomattava radioaktiivinen päästö. Ilmavirtaukset tiettävästi käyvät kuitenkin merelle päin. Jos päästöt menevät merelle, niin silloin vaikutukset lähiympäristössä on tietysti pienemmät kuin että jos päästöt suuntautuisivat asutulle alueelle.

Ilmatieteen laitokselta ja Säteilyturvakeskuksesta kerrotaan, että ilmavirtaukset näyttäisivät tapahtumapaikalla puhaltavan itään merelle päin.

Laaksosen mukaan tilanteelle ei pystytä tekemään paljon mitään. Hän kertoo, että reaktoriin on yritetty syöttää vettä ja paikalle on tuotu siirrettäviä varavoimageneraattoreita, kun laitoksen omat dieselgenraattorit näyttävät vaurioituneen tai ne eivät ole olleet kunnossa.

- Siellä ei ole varauduttu siihen, että pystytään ulkoista sähkönsyöttöä kytkemään laitokselle. Siinä mielessä varautuminen on ollut käsittämättömän huonoa, Laaksonen sanoi.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi