Hyppää sisältöön

Kunnon nuorilta voi jäädä luottokortti saamatta

Luottokortti saatetaan evätä myös raha-asiansa kunnolla hoitavalta nuorelta, jos hän kuuluu asiakkaiden riskiryhmään. Pankit ovat varovaisia esimerkiksi parikymppisten asiakkaiden korttihakemusten suhteen, vaikka nuori olisi jo työelämässä.

Kuva: Yle

Suurimmat pankkiryhmät myöntävät luotollisen kortin itse, mutta osa pankeista välittää luottokorttihakemuksen Luottokunnan päätettäväksi. Sieltä sai korttihakemukseensa kielteisen päätöksen muun muassa kuopiolainen Tommi. Hän on 23-vuotias varastotyöntekijä, joka on työskennellyt samassa työpaikassa pari vuotta, vakituisena toista vuotta. Tommilla ei ole velkaa, eikä hänellä ole koskaan ollut maksuhäiriöitä.

Perustelut hakemuksen hylkäyskirjeessä olivat Tommin mielestä epämääräiset:

- Kielto perusteltiin sillä, että tämä kokonaisarvio minun tiedoista johti siihen lopputulokseen, mutta siinä ei ollut sen tarkempaa. Ainut mitä oli sanottu oli, että se ei perustunut maksuhäiriöihin.

Hylkypäätöksiä viidennes

Markkinoiden suurin luottokorttiyhtiö Luottokunta hylkää noin viidesosan hakemuksista. Päätös perustuu maksuhistoriaan ja maksukykyä kartoittavaan tilastomalliin, kertoo osastonjohtaja Jari Karlahti.

Maksuhäiriömerkintöjä ei hakijalla saa olla, ja työpaikka on oltava muilla paitsi ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoilla. Työttömien ja maksuhäiriöisten lisäksi hylkypäätöksissä ei erotu muita selkeitä ryhmiä, sanoo Karlahti. Hän myöntää kuitenkin, ettei käsitys nuorten miesten riskiryhmästä ole aivan väärä.

- Nuorilla talous ei välttämättä ole riittävän järjestyneessä tilanteessa. Siinä suhteessa tietysti hylkyjä saattaa tulla nuorille enemmän kuin varttuneemmille hakijoille, Karlahti tyylittelee.

Stereotypioista aina joku kärsii

Iisalmelainen liiketoiminta-aluejohtaja Ensio Kainulainen Säästöpankki Optiasta sanoo hieman suoremmin:

- Meille on kerrottu, että on tiettyjä ikä- ja asiakasryhmiä, joissa asioiden hoito-ongelmat ovat muita yleisempiä. Pankkimiehenä katson, että näiden stereotypioiden tekeminen on erittäin vaarallista, koska siinä käy juuri näin, että sellaiset jotka kuuluvat siihen ryhmään, mutta ovat kuitenkin hoitaneet ja hoitavat raha-asiansa kunnolla, kärsivät siitä.

Kainulaisen mukaan jokainen asiakas on katsottava tapauskohtaisesti.

Luottokortteja enemmän kuin väkeä

Pankkien kautta jaettuja luottokortteja on suomalaisilla noin kolme ja puoli miljoonaa. Lisäksi muut korttiyhtiöt kuin Luottokunta sekä kauppaketjut ovat myöntäneet runsaat miljoona luotollista yleiskorttia. Tähän ryhmään kuuluvat mm. Diners Club-kortti ja Stockmann MasterCard. Näiden lisäksi esimerkiksi kaupat ja öljy-yhtiöt ovat myöntäneet kaksi ja puoli miljoonaa luottokorttia, jotka käyvät ostosten maksuun vain kortin myöntäneessä yrityksessä.

.
.