Neljä junaa kateissa Japanissa - kuolleiden määrä nousee

Ainakin neljä rannikolla kulkenutta matkustajajunaa on kateissa Japanin tsunamialueella. Lisäksi yksi sataa ihmistä kuljettanut matkustaja-alus pyyhkiytyi tsunamin mukana. Kuolleiden määrän arvellaan nousevan ainakin yli tuhannen.

Ulkomaat
Kartta mannerlaatoista Japanin lähistöllä.
YLE Uutisgrafiikka
Öljynjalostamo palaa yöllä.
Maanjäristyksestä aiheutuneet tulipalot roihuavat yössä mm. öljynjalostamossa.

Aamu on sarastamassa Japanissa, missä maanjäristystä seuranneen tsunamin tuhoja selvitellään. Tämänhetkisten arvoiden mukaan lähes 400 ihmistä on kuollut. Uutistoimisto Kyodo kuitenkin arvioi, että kuolleiden määrä nousee ainakin yli tuhannen.

Japanin poliisi on virallisesti vahvistanut yli 180 ihmisen kuolleen. Lisäksi reilut 700 on kateissa ja liki tuhat on loukkaantunut. Uhrimäärä nousee kuitenkin viranomaisten mukaan vielä huomattavasti.

Pelkästään Sendain kaupungin rannalta on löytynyt noin 300 ihmisen ruumiit, kertoi poliisi.

Japanin poliisin mukaan vahingot ovat niin valtavia, että tarkan tiedon kerääminen koko maan tilanteesta kestää kauan. Esimerkiksi sataa matkustajaa kuljettanut alus huuhtoutui tsunamin mukana merelle, eikä sen kohtalosta ole tietoa.

Japanin pääkaupunkia Tokiota ja Honshun saaren pohjoisosaa ravisteli aamulla Suomen aikaa järistys, joka oli voimaltaan 8,9 Richterin asteikolla. Järistys on ilmeisesti kaikkien aikojen voimakkain Japanissa. Myös useat voimakkaat jälkijäristykset ovat vavisuttaneet aluetta. Kymmenen tunnin aikana pääjäristyksen jälkeen Japanissa sattui 80 jälkijäristystä, joista useat olivat voimakkuudeltaan yli 6,0.

Valtavan maanjäristyksen nostattama tsunami iski Japanin pääsaaren Honshun pohjoisosiin. Japanilaiset tv-kanavat lähettivät heti aamulla kuvaa, josta paljastui tuhoaallon vaikutus.

Sendain kaupunkiin iskenyt kymmenmetrinen tsunami vastaa noin kolmikerroksista taloa. TV-kuvissa Onahaman kaupungista puolestaan näkyi autoja ja rakennuksia, jotka tsunami oli pyyhkäissyt mukaansa.

Tuhoja ovat aiheuttaneet myös maanjäristyksistä aiheutuneet kymmenet tulipalot.

Erittäin voimakas maanjäristys

Järistyksen keskus oli meren alla noin 400 kilometrin päässä Tokiosta ja hieman yli sadan kilometrin päässä lähimmästä kaupungista. Keskus oli noin 20 kilometrin syvyydessa, kertoo Yhdysvaltojen maanjäristyskeskus USGS. Järistyksen voimakkuus oli USGS:n mukaan 8,9 Richterin asteikolla.

Japanin meteorologian laitoksen mukaan kyseessä oli maan historian voimakkain maanjäristys.

Japanissa mitataan maanjäristyksiä avoimen Richterin asteikon lisäksi myös tärinän voimakkuutta kuvaavalla seitsenportaisella asteikolla, kertoo japanilainen tv-kanava NHK. Aamuinen järistys oli tällä asteikolla voimakkuudeltaan 7. Järistys oli niin voimakas, että korkeat rakennukset huojuivat vielä puoli tuntia sen jälkeen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, YLE Uutiset