1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

STUK: Japanin ydinvoimalaturman vaikutukset vielä epäselvät

Suomen säteilyturvakeskuksen (STUK) johtaja Jukka Laaksonen luonnehtii Fukushiman ydinvoimalan räjähdystä erittäin vakavaksi. Viranomaisilla ei ole vielä varmaa tietoa, mikä räjähdyksen aiheutti. Laaksosen mukaan päästöjen ja säteilyn lopullinen määrä riippuu siitä, kuinka nopeasti sulanut massa jäähtyy.

Ilmakuva Fukushiman ydinvoimala-alueesta lauantaiaamuna hieman ennen räjähdystä. Myöhemmin tuhoutunut reaktori on kuvassa laitimmaisena vasemmalla. Kuva: EPA / STRINGER

Laaksosen mukaan voimalasta pääsee ympäristöön päästöjä niin kauan kuin massa sulaa ja kuumaa. Hänen mukaansa on onni onnettomuudessa, että tuulet puhaltavat nyt koilliseen merelle päin.

- Niin kauan kuin pilvi menee merelle, ei ole varaa lähiympäristölle.

Ympäristön asukkaille onnettomuudesta ei Laaksosen mukaan ole välitöntä hengenvaaraa.

- Onnettomuuden seurauksena ei ole odotettavissa, että tapahtuu välittömiä säteilysairastumisia tai -kuolemia.

Laaksosen mukaan 25 vuotta sitten tapahtunut Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus vertautuu jollain tavoin Fukushiman voimalaonnettomuuteen.

- Tshernobylin reaktori oli yli kaksi kertaa suurempi ja se pääsi kiehumaan 10 päivää lähettäen koko ajan radioaktiivista ainetta ympäristöön.

- Jos nyt käy kuten toivon, että massa jäähtyy nopeasti, tämän onnettomuuden vahingot jäävät pienemmiksi, Laaksonen sanoi.