Euroviisu-Oskar tavoittelee rikkautta ja onnea

Suomen Euroviisuedustaja Paradise Oskar elää jännittävää kevättä. Parin kuukauden päästä nuori muusikko esiintyy Eurovision laulukisoissa Saksan Düsseldorfissa miljoonille tv-katsojille vain kitara seuranaan.

Kuva: YLE

Axel Ehnströmin eli Paradise Oskarin elämä on muuttunut viimeisen kuukauden aikana radikaalisti. Kun aiemmin musiikki oli Ehnströmille lähinnä harrastus ja oppiaine, muutamassa viikossa siitä on tullut työ. Muutoksen sai aikaan Suomen Euroviisu-karsintojen voitto, jossa Paradise Oskarin kappale Da Da Dam keräsi suurimman äänipotin.

- Hirvittävän paljon enemmän on tullut tekemistä kuukaudessa. Luonnollisesti musiikki rasittaa nyt enemmän kuin silloin kun pystyin tekemään sitä vain huolettomasti biisejä kirjoitellen. Nyt musiikki pitää ottaa enemmän tosissaan. Hauskaa se kuitenkin on! Ehnström kertoo.

Söpö ja ristiriitainen tarina

Parikymppisen Ehnströmin kappale Da Da Dam on söpö pieni tarina pojasta, joka haluaa pelastaa maailman. Ja vaikka tarinaa on arvosteltu vähän turhankin söpöksi, on sen taustalla myös vakavampaa asiaa.

- Tämä on ehkä kuitenkin vähän erilainen tarina. Tässä ei välttämättä ole onnellinen loppu vaan aika ristiriitainen. Euroviisubiiseissä on perinteisesti laulettu maailman pelastamisesta ja rauhasta, ja nyt kun tämä on tehty tämmöiseksi söpöksi, ihmiset eivät välttämättä huomaa sitä ironiaa mitä siellä on myös mukana, Ehnström epäilee.

Saksan Düssedorfin viisulavalle Paradise Oskar kipuaa huhtikuun 10. päivä vain kitara seuranaan. Tanssityttöjä tai muuta ylimääräistä hän ei ympärilleen kaipaa. Kitara sen sijaan on erityinen, vuoden 1964 suomalainen Landola.

- Se on mulla just sen vuoksi, että se on niin hyvännäköinen. Toki sillä on myös hyvä soittaa, mutta vaikea tietää milloin se romahtaa käsiin! Toiveissa on, että se kestäisi myös viisuihin, mutta voi toki olla että se räjähtää lavalle. Ehkä se olisikin hauskaa! , Ehnström nauraa.

Tavoitteena onni ja rikkaus

Viisujen jälkeiseen aikaan nuorukainen ei ole toistaiseksi suuria suunnitellut. Kolmivuotiset opinnot pop-jazz-konservatoriossa jatkuvat, ja pitkän tähtäimen unelmana on, että musiikilla voisi elättää itsensä myös jatkossa.

- Uskon ja toivon, että minusta tulee rikas ja onnellinen, mutta mikä ammatti se sitten olisi... Olisi kivaa, jos saisin kirjoittaa biisejä ja elää sillä. Musabisneksestä vaan on vaikea ennustaa mitä tulee tapahtumaan.

Viisujen suhteen tavoitteena on luonnollisestikin finaaliin pääsy, mutta myös ajatusten herättäminen.

- Toivoisin, että ihmiset kuuntelevat tätä kappaletta. Ja että he huomaavat, että tämä on kestävämpää musiikkia eikä vain "kulutuskamaa".

Muutenkin Ehnström kaipaa viisuihin enemmän musiikillista sisältöä.

- En sanoisi että olen suuri Euroviisu-ystävä, koska se musiikki ei ole ihan ominta. Tykkään kyllä konseptista, ja siitä, että Euroviisut on festivaali, jossa saa kuulla uutta musiikkia, mutta variaatiota saisi olla enemmän. Usein yritetään tehdä nimenomaan euroviisua, ei niinkään omaa musiikkia. Kaipaisin vähemmän yritystä ja enemmän tunteita ja aitoa rehellisyyttä.

Euroviisut järjestetään Saksan Düsseldorfissa 10.-14. toukokuuta.