1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

STUK: Vaurioituneiden reaktoreiden tilanne vakiintumassa

Säteilyturvakeskuksen tietojen mukaan Fukushiman ydinvoimaloiden molempien vaurioituneiden reaktoreiden tilanne olisi vakiintumassa. Voimalan kolmosreaktorin ytimen mahdollisesta sulamisesta tai polttoainevauriosta ei STUKilla kuitenkaan ole tarkkaa tietoa.

Ulkomaat
Fukushiman ykkösreaktori ennen ja jälkeen lauantain räjähdyksen.
Fukushiman ykkösreaktori ennen ja jälkeen lauantain räjähdyksen.NHK World

Toimistopäällikkö Risto Sairainen STUKin valmiuskeskuksesta kertoo, että voimalaitoksen kolmosreaktorin jäähdytysjärjestelmä on pysähtynyt tai pysäytetty puolenyön jälkeen. Sen jälkeen laitoksella tehtiin suojarakennuksen hallittu paineen alennus. Ulospuhalluksen yhteydessä laitokselta pääsi hänen mukaansa myös radioaktiivista ainetta ympäristöön.

- Ruotsin viranomaisilta saatujen tietojen mukaan kolmosyksiköllä reaktoriin syötetään tällä hetkellä taas vettä ja reaktorin sydän on veden peitossa. Se, onko sydän käynyt yön aikana kuivana, siitä ei ole virallista tietoa.

Reaktorin sydämen mahdollisesta sulamisesta Säteilyturvakeskuksella ei ole tällä hetkellä ole tarkkaa tietoa.

- Se tiedetään, että hätäjäähdytysjärjestelmä on ollut jonkin aikaa käyttämättömänä tai käyttökunnottomana. Se on nyt taas käynnissä. Mitä siinä välissä on tapahtunut, kun se on ollut käyttökunnottomana, ja onko siinä vaiheessa tapahtunut polttoainevaurio, siitä ei ole mitään tarkkaa mittaustietoa.

Sairanen pitää hyvänä tilanteena sitä, että reaktoriin pysytään pumppaaman koko ajan lisää vettä. Hänen mukaansa sydämen kuivumisen mahdollisuus vähenee ajan kuluessa.

Säteilyturvakeskuksen Fukushiman voimalaitokselta saamien tietojen mukaan myös ykkösreaktorin tilanne on vakiintumassa.

- Ykkösreaktorin suojarakennus on täytetty merivedellä aika korkealle. Reaktorin sydämen ja vedenpinnan välillä on monta metriä. Ykkösyksikön tilannetta pidetään aika hyvänä ja vakiintuneena, Sairanen sanoi.

Tiedot säteilylle altistuneiden määrästä vaihtelevat Säteilyturvakeskuksen mukaan sadasta pariinsataan. Kuinka paljon ihmiset ovat säteilyannoksia saaneet, siitä ei STUKin mukaan ole saatu vielä tietoja.

Fukushiman voimalaitoksella säteilytaso on edelleen normaalia korkeampi. Päästöjen kannalta säteilytaso on Sairasen mukaan kuitenkin pieni:

- Viimeisimmät mittaustiedot oli noin 50 mikrosievertiä tunnissa. Se ei aiheuta vielä kovin suuria annoksia.

Sairasen mukaan annosnopeus on laskenut eilisestä, jolloin suurin mitattu annosnopeus ykkösreaktorilla tapahtuneen räjähdyksen yhteydessä oli 1000 mikrosievertiä tunnissa.

Säteilyturvakeskuksesta kerrotaan, että tuuli puhaltaa arvion mukaan turmapaikalla vähintään kahden vuorokauden ajan merelle päin. Mahdollisesti alkuviikolla tuuli kääntyy mantereelle päin.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi