1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ylen kirjeenvaihtaja: Luottamus viranomaisiin heikoilla

YLE Uutisten kirjeenvaihtaja Kari Ahlberg kertoo, että japanilaiset ovat huolissaan ydinvoimalatilanteesta. Tokiosta etäisyys Fukushiman ydinvoimaloihin on reilut 200 kilometriä ja tilanteesta liikkuu monelaista tietoa. Etenkin paikallisten luottamus viranomaistiedotteisiin on heikoilla.

Ulkomaat
Pelastushenkilöstöä lähtee auttamaan Japanin maanjäristyksen uhreja.
Pelastushenkilöstöä lähtee auttamaan Japanin maanjäristyksen uhreja.

- Monet sanovat suoraan epäilevänsä viranomaistiedotteiden todenperäisyyttä. Tietoa haetaan mieluummin internetistä, Twittereistä ja muista tiedonlähteistä, Ahlberg kertoo.

Ttilanne ydinvoimaloiden ympärillä on Ahlbergin mukaan vaihdellut:

- Ensin kerrottiin säteilyarvojen alentumisesta toisen voimalan ympäristössä. Sen jälkeen tulivat huonommat uutiset reaktoreiden sydämien sulamisesta.

Myös asiantuntijat tuntuvat olevan erimielisiä tilanteen vaarallisuudesta:

- Toiset pelkäävät Tshernobylin kaltaista onnettomuutta. Viranomaiset taas vakuuttavat, että kun kyseessä kevytreaktori, räjähdysonnettomuus on mahdottomuus. Vaikka reaktorin sydän sulaisikin, se tuskin tulisi aiheuttamaan merkittävää säteilyvaaraa ympäristölle.

Tokio on Ahlbergin mukaan tällä hetkellä hyvin hiljainen ja jollain tavalla surullinen suurkaupunki. Tunnelmat ovat apaet ja ihmisten huoli tulevasta käsinkosketeltavissa.

- Katukuvassa tämä näkyy niin, että vilkkaimmakin alueet ovat aika lailla tyhillään ihmisistä. Tokiolaiset pysyttelevät nyt mielellään sisätiloissa ja monet ovat päättäneet lähteä kaupungista kokonaan pois mahdollisten uusien maanjärjestysten pelossa.

Ahlbergin mukaan myös kaupoista on hamstrattu tavaraa, ja hyllyt ammottavat paikoin tyhjyyttään.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi