1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jäänveistäjä Kimmo Frosti: Havaijilla tunnelma oli paniikinomainen

Lappeenrantalainen jäänveistäjä Kimmo Frosti on parhaillaan Havaijin Oahun saarella. Tsunami saapui sinne Suomen aikaa perjantaina iltapäivällä. Frosti kertoi Facebookissa paniikinomaisesta tunnelmasta.

Kuva: YLE

- Olen turvassa vuorella, vettä, ruokaa ja suojaa on. Kolme tuntia tsunamiin... Näyttää siltä, että rantatalomme saattaa tuhoutua, kuten matkatavaratkin. Kaverit pelastivat sentään passit ja tietokoneet. Sireenit huutaa kaikkialla, ja evakuointipaniikkia on ilmassa, kertoi Kimmo Frosti Facebook-päivityksessään perjantaina.

Lappeenrantalainen Frosti oli ystävineen saanut puoli tuntia maanjäristyksen jälkeen puhelun Japanista ja päässyt ensimmäisten joukossa ostamaan vettä ja ruokaa. Huoltoasemille tuli Oahulla pian kilometrien jono.

Kimmo Frostin talo sijaitsi Oahun pohjoisrannalla, Sunset Beachilla, jonne tsunamin arvioitiin iskevän pahiten. Kaikki rannat Oahulla evakuoitiin.

Vähällä selvittiin

Kimmo Frosti kertoi Ylelle alkuillasta, että aallot ovat Oahulla olleet pelättyä pienempiä ja tilanne alkaa rauhoittua. Radion mukaan kaikki koulut ja työpaikat ovat kuitenkin suljettuna lauantaina.

Uudet jälkijäristykset pitkittävät evakuointitilannetta, mutta kaikki ihmiset ovat turvassa ja ovat voineet huokaista helpotuksesta, kertoo Frosti.

Sireenit ulvovat pilkkopimeässä tropiikin yössä

Kimmo Frosti oli yhteydessä YLE Etelä-Karjalaan muutama minuutti ennen tsunamin saapumista Oahun rannikolle. Frostin mukaan hälyytyssireenit sekä poliisi- ja paloautojen pillit soivat tauotta. Turvamääräyksiä alueella oli tiukennettu pitkin päivää. Frosti ystävineen siirtyi evakkoon ylös vuoren rinteelle kaverien taloon.

- Tankki on täynnä, olemme valmiina siirtymään vielä ylemmäs, jos on pakko. Mutta siellä ei ole taloja, mihin suojautua tuulelta ja sateelta. Harmi, että on tropiikin yö, eli pilkkopimeää, niin ei näe, mitä alhaalla tapahtuu, jatkaa Frosti.

- Saimme otettua passit ja tietokoneet mukaan, mutta matkalaukut tavaroineen jäivät rantataloon. Kuuntelemme radiota ja seuraamme netistä miten tuho etenee, jatkaa Frosti viestissään.

Frosti on tällä hetkellä Havaijilla Oahun saarella. Jäänveistäjänä tunnettu Kimmo Frosti on kiertänyt kevään aikana eri puolilla maailmaa veistostapahtumissa. Havaijille hän matkusti hiekanveistoon.

Hän kertoi tänään, että valtava tsunamiaalto on jo joitakin Tyynenmeren saaria korkeampi.

- Hyvä, että ei olla Vanuatulla, sillä tsunamiaalto on jo korkeampi kuin koko saari.

Ensimmäinen tsunami saapui

Kimmo Frosti kertoi viestissään, että ensimmäinen tsunamiaalto ei ollut kovin paha, se tuli kuitenkin yli turvaesteistä. Paikallinen radiokanava seuraa tilannetta Waikiki Beachilla Honolulussa ja sen tietojen perusteella seuraavien aaltojen odotetaan olevan suurempia.

- Tilanne on luultavasti pahempi avoimilla rannoilla, mutta ne alueet on täysin evakuoitu, kertoo Frosti.

Kimmo Frosti sanoo saaneensa lisäksi Japanista uutisia, että järistyksiä on ollut lisää, joten uusia aaltoja saattaa olla odotettavissa vielä 7 tunnin päästäkin.