STUK: Tuulen suunta kääntymässä Tokioon

Säteilyturvakeskuksen mukaan tilanne Fukushiman ydinvoimalassa on muuttumassa myös ilmavirtojen osalta. Viranomaiset seuraavat nyt huolestuneina sääennusteita, joiden mukaan tuuli olisi huomenna iltapäivällä kääntymässä mereltä Tokion suuntaan. Tuulen mukana voisi kulkeutua esimerkiksi radioaktiivia päästöjä tiheästi asutuille alueille. Japanissa on myös varoitettu uuden räjähdyksen riskistä ydinvoimalassa.

Ulkomaat
Kaksi nuorta ostoksilla Tokiossa 13. maaliskuuta 2011.
Kaksi nuorta ostoksilla Tokiossa 13. maaliskuuta 2011.Everett Kennedy Brown / EPA

Ryhmäpäällikkö Keijo Valtonen STUKista kertoo, että useat sääennusteet antavat samanlaisen ennusteen:

- Suurella todennäköisyydellä käy niin, että tuulen suunta kääntyy Tokioon päin. Se, mikä tilanne voimalaitosalueella on silloin, tulee olemaan hyvin ratkaisevaa.

Jos tilanne laitosalueella saadaan hallintaan, tuuli ei Valtosen mukaan aiheuta kovin suuria ongelmia. - Jos tilanne pahenee, silloin pitää miettiä minkälaisia suosituksia aletaan antamaan, Valtonen sanoi.

Ydinvoimalassa varoitettu uudesta räjähdysriskistä

Viranomaiset ovat Japanissa varoittaneet uudesta räjähdyksen riskistä Fukushiman ydinvoimalassa. Myös voimalan kolmosreaktori on vahingoittunut.

Säteilyturvakeskuksesta kerrotaan, että kolmosreaktorin jäähdytysjärjestelmä petti yöllä ja vedenpinta pääsi laskemaan puolitoista metriä reaktorisydämen yläreunan alapuolelle. Reaktorin polttoainesauvat vaurioituivat ja radioaktiivisia aineita pääsi vapautumaan reaktorin ympärillä olevaan vesitilaan ja suojarakennukseen. Samalla säteilytasot nousivat laitoksen ulkopuolella.

- On olemassa vaara, että reaktorirakennuksessa saattaa syntyä eilisenkaltainen vetyräjähdys, mikäli vety pääsee vuotamaan suojarakennuksesta ulos ja reagoi hapen kanssa, kertoo Valtonen

Polttoainesauvojen ylikuumenemista pyritään estämään pumppaamalla reaktoriin paloautoilla merivettä ja nostattamalla reaktorin vedenpintaa. Myös reaktorirakennusta yritetään tuulettaa, ettei ykkösreaktorin tapaista vetyräjähdystä tapahtuisi, Valtonen sanoo.

Ykkösreaktorissa eilen tapahtunut räjähdys ei Valtosen mukaan vaurioittanut reaktorin suojarakennusta ja ydinturvallisuuden kannalta tärkeät osat säilyivät koskemattomina ja ehjinä. Säteilylle altistuneita työntekijöitä on arvioiden mukaan noin kaksi sataa. Yli 200 000 ihmistä on evakuoitu voimalaitoksen ympäristöstä.

Suomessa ei syytä hätään

Säteilyturvakeskuksesta toistetaan, että huomattavakaan päästö Japanin ydinvoimalasta ei vaikuttaisi Suomessa mitenkään.

- Se (Fukushiman ydinvoimala) on niin kaukana, että Suomessa ei ole kenelläkään syytä minkäänlaiseen huoleen säteilytason suhteen. Missään tapauksessa ei ole järkevää ottaa joditablettaja ainakaan, Valtonen painottaa.

Lähteet: YLE Uutiset